Głośniki Przód Sedan
-
- Bywalec forum
- BMW: e46
- Rok produkcji: 1999
- Państwo: Polska
- Województwo: podkarpackie
- Miasto: Rzeszów
troszku szkoda mi kasy bo te clariony mam w domu a 16,5 musiałbym kupić a jeżeli chodzi o 2 wzmaki to łączy się je cinchem czy radio powinno obydwa wzbudzić?
- xlc
- Bywalec forum
- BMW: e46 320d(M47)
- Państwo: Holandia/Polska
- Województwo: ---
- Miasto: Maassluis/Radzionków
Jesli twoj aktualny wzmak ma Line Out to wtedy z niego puszczasz sygnal na 2 wzmak a jesli nie ma LINE OUT to najlepiej jakby radio mialo 2pary RCA.
-
- Bywalec forum
- BMW: e46
- Województwo: podkarpackie
- Miasto: Rzeszów
i radio ma 2 x rca jedno z regulacją na suba a drugie z osobną regulacją przodu i wzmacniacz też ma line out myślę że lepiej bezpośrednio do radia tylko mi chodzi o wzbudzenie czy z radia można wyprowadzić dwa przewody wzbudzające
- xlc
- Bywalec forum
Mozna ...ja pewnie poszedl bym na skroty i do bagaznika poszedlby jeden REMOTE a w bagazniku bym go rozdzielil na 2 kable(do 2 wzmakow).
Lepsza opcja wg.mnie jest jeden wzmak 4 kanalowy
Lepsza opcja wg.mnie jest jeden wzmak 4 kanalowy

-
- BMW: 320d
- Rok produkcji: 0
- Województwo: dolnośląskie
- Miasto: Wrocław
Witam! Podepnę sie pod temat. Chcę poprawić dźwięk w moim aucie. 320d sedan polift (tylna kanapa całość, nic sie nie składa, nie ma otworu ani podłokietnika...Teraz pytanie, czy jeśli włożę do bagażnika skrzynie basową taką http://allegro.pl/magnat-skrzynia-bs30- ... 47723.html to czy we wnętrzu będzie coś słychać? Podobno bagażnik jest dobrze wygłuszony.. Czy lepiej wymienić 4 głośniki we wnętrzu? Mam fabryczne głośniki zarówno z przodu jak i w tylnej półce. Czy one mają taki sam rozmiar czyli ok 15,5cm? Kupiłem już radio Kenwood KDC-3054URY. Rady?
-
- Bywalec forum
- BMW: Volvo S60 2.5T AWD
- Rok produkcji: 2007
- Województwo: śląskie
- Miasto: Zabrze
bd cos słychać ale ten dziwek bd słaby , musisz wywalic kawałek blachy gdzie niby jest schiwek na narty , to jest na paru smarkach to reka wybijesz , ale najlepiej bd głośniki wymienić pierw
Było E46 320d M47 Cobra 11 :cry:
Jest Volvo S60 2.5T AWD 260km 419nm :twisted:
Jest Volvo S60 2.5T AWD 260km 419nm :twisted:
- k3m0t1989
- Bywalec forum
- BMW: e46 330d touring
- Rok produkcji: 2003
- Miasto: Wręczyca Wielka
panowie pomożecie ?
planuje też poprawić granie w aucie. Etapami planuje to zrobić. I sprawdzać ile potrzebuje z dzwieku i na którym etapie się zatrzymać, wiem że wymiana radia już wyciągnie z głośników wiecej.
Chce zaczać od wymiany radia. Nie jestem melomanem, ma grać dobrze, czysto, miekko i poprawnie. Nie musze słyszeć że ktoś na flecie w orkiestrze zagrał złą nutkę bo muzyka i tak bedzie szła z mp3. Slucham wszystkiego, od muzyki filmowej po pop, rock, hip hop. Dosłownie wszystko.
Radio planuje Alpine wiem ze najlepiej seria CDA, spodobało mi się radio ALPINE IDA-X311RR i myśle że takie wpadnie chyba że ktoś poleci coś lepszego z auxem, usb i najlepiej jakby jeszcze BT było. Warunek to pomarańczowe/czerwone podświetlenie wiadomo
Radio wpadnie w swoje normalne miejsce a wyleci ori kaseciak. To krok pierwszy. Tak do 500zł moge wydać na radio. Nie zamierzam używać CD mimo że wiem że dzwiek jest lepszy.
Krok następny to zmiana głośników na jakieś hertze, powerbassy czy jakieś takie lepsze niż najtańsze, z przodu 16 czy tam 16.5 i jakiś adapter plus jakiś dystans żeby to do drzwi zamocować. Również tweetery chciałbym zmienić na jakieś lepsze niż te ori. Oraz wytłumić przednie drzwi przy okazji. Dobrze planuje ? polecicie coś żeby mnie nie zrujnowało ? w sensie głośniki, gwizdki i maty (takie żeby po roku się nie pokruszyły - maty nie wiem czy na pewno założe).
Kolejny etap to chciałbym uzyskać troche basu, nie wsadze za żadne skarby żadnej tuby ani skrzynki bo mi to nie odpowiada i mam jeszcze sciane za siedzeniami. Czy są głośniki jakieś 16 calowe które wsadze w tylną półkę w miejsce oryginalnych ale będą one nastawione bardziej na bas ? jeśli nic takiego nie istnieje to wsadze takie same jak w przednie drzwi i już.
To byłby etap zamknięty, system zasilany z radia. Radio ma 4x45 chyba.
Jeśli miałbym kase to wtedy wzmacniacz (dalej brak tuby czy innej skrzynki). Wzmacniacz aby nie ograniczać bagażnika pewnie z lewej strony tam gdzie jest schowek w sedanie pod tapicerką czy może tam być ? nie bedzie mu za ciepło pod tapicerką ? nie musi być to nie wiadomo jaki piec bo nie chce suba ani tuby. Aku mam w bagażniku wiec podpięcie fajne. Jaki koszt takiego wzmacniacza który zasili 4 głośniki plus te 2 gwizdki z przodu. Byłbym wdzięczny za jakiś model żebym sobie mógł to zapisać żeby pamietać za pół roku. Czy wzmacniacz jest zbedny do tego radia i systemu który chce zrobić ? bo rozumiem ze radio nie wyciagnie z głosników wszystkiego co w nich dobre ?
ostatnia już sprawa to kable, czy zostawić ori kable czy kłaść swoje. W przypadku braku wzmacniacza jak i jego obecności ? Może inaczej spytam, czy kable które są mogą zostać czy bedzie konieczna wymiana ?
chyba że dać spokoj sobie z tyłem, zarzucić tylko jakiś wzmacniacz na przód (gdzie go schować bo musiałby być mały ? tez bagaznik ? )
dodam jeszcze tylko że ostatnio zmieniałem u ojca w mondeo mk3 radio, miał jakiegoś starego beckera z gps, wymienił na budżetowe radio pionier chyba za 250zł tylko z auxem. Różnica w dzwieku mnie zaszokowała osobiście. Można dać tak głośno że nie da się wysiedzieć i głośniki nie charczą
gratuluje wytrwałości jak ktoś aż tutaj dotarł i mam nadzieje że ktoś podrzuci pomysł.
planuje też poprawić granie w aucie. Etapami planuje to zrobić. I sprawdzać ile potrzebuje z dzwieku i na którym etapie się zatrzymać, wiem że wymiana radia już wyciągnie z głośników wiecej.
Chce zaczać od wymiany radia. Nie jestem melomanem, ma grać dobrze, czysto, miekko i poprawnie. Nie musze słyszeć że ktoś na flecie w orkiestrze zagrał złą nutkę bo muzyka i tak bedzie szła z mp3. Slucham wszystkiego, od muzyki filmowej po pop, rock, hip hop. Dosłownie wszystko.
Radio planuje Alpine wiem ze najlepiej seria CDA, spodobało mi się radio ALPINE IDA-X311RR i myśle że takie wpadnie chyba że ktoś poleci coś lepszego z auxem, usb i najlepiej jakby jeszcze BT było. Warunek to pomarańczowe/czerwone podświetlenie wiadomo

Krok następny to zmiana głośników na jakieś hertze, powerbassy czy jakieś takie lepsze niż najtańsze, z przodu 16 czy tam 16.5 i jakiś adapter plus jakiś dystans żeby to do drzwi zamocować. Również tweetery chciałbym zmienić na jakieś lepsze niż te ori. Oraz wytłumić przednie drzwi przy okazji. Dobrze planuje ? polecicie coś żeby mnie nie zrujnowało ? w sensie głośniki, gwizdki i maty (takie żeby po roku się nie pokruszyły - maty nie wiem czy na pewno założe).
Kolejny etap to chciałbym uzyskać troche basu, nie wsadze za żadne skarby żadnej tuby ani skrzynki bo mi to nie odpowiada i mam jeszcze sciane za siedzeniami. Czy są głośniki jakieś 16 calowe które wsadze w tylną półkę w miejsce oryginalnych ale będą one nastawione bardziej na bas ? jeśli nic takiego nie istnieje to wsadze takie same jak w przednie drzwi i już.
Jeśli miałbym kase to wtedy wzmacniacz (dalej brak tuby czy innej skrzynki). Wzmacniacz aby nie ograniczać bagażnika pewnie z lewej strony tam gdzie jest schowek w sedanie pod tapicerką czy może tam być ? nie bedzie mu za ciepło pod tapicerką ? nie musi być to nie wiadomo jaki piec bo nie chce suba ani tuby. Aku mam w bagażniku wiec podpięcie fajne. Jaki koszt takiego wzmacniacza który zasili 4 głośniki plus te 2 gwizdki z przodu. Byłbym wdzięczny za jakiś model żebym sobie mógł to zapisać żeby pamietać za pół roku. Czy wzmacniacz jest zbedny do tego radia i systemu który chce zrobić ? bo rozumiem ze radio nie wyciagnie z głosników wszystkiego co w nich dobre ?
ostatnia już sprawa to kable, czy zostawić ori kable czy kłaść swoje. W przypadku braku wzmacniacza jak i jego obecności ? Może inaczej spytam, czy kable które są mogą zostać czy bedzie konieczna wymiana ?
chyba że dać spokoj sobie z tyłem, zarzucić tylko jakiś wzmacniacz na przód (gdzie go schować bo musiałby być mały ? tez bagaznik ? )
dodam jeszcze tylko że ostatnio zmieniałem u ojca w mondeo mk3 radio, miał jakiegoś starego beckera z gps, wymienił na budżetowe radio pionier chyba za 250zł tylko z auxem. Różnica w dzwieku mnie zaszokowała osobiście. Można dać tak głośno że nie da się wysiedzieć i głośniki nie charczą
gratuluje wytrwałości jak ktoś aż tutaj dotarł i mam nadzieje że ktoś podrzuci pomysł.
- xlc
- Bywalec forum
pomożemypanowie pomożecie ?

Dobrze kombinujesz ,wymiana radia napewno poprawi scene.planuje też poprawić granie w aucie. Etapami planuje to zrobić. I sprawdzać ile potrzebuje z dzwieku i na którym etapie się zatrzymać, wiem że wymiana radia już wyciągnie z głośników wiecej.
W tym przypadku wstrzymuje sie od zabrania glosu gdyz sam postanowilem zachowac ori radio (busieness cd) i wyprowadzic z niego RCA.Radio planuje Alpine wiem ze najlepiej seria CDA, spodobało mi się radio ALPINE IDA-X311RR i myśle że takie wpadnie chyba że ktoś poleci coś lepszego z auxem, usb i najlepiej jakby jeszcze BT było. Warunek to pomarańczowe/czerwone podświetlenie wiadomo Radio wpadnie w swoje normalne miejsce a wyleci ori kaseciak. To krok pierwszy. Tak do 500zł moge wydać na radio. Nie zamierzam używać CD mimo że wiem że dzwiek jest lepszy.
Dobrze planujesz.Wymiana glosnikow i wygluszenie robi niesamowita roboteKrok następny to zmiana głośników na jakieś hertze, powerbassy czy jakieś takie lepsze niż najtańsze, z przodu 16 czy tam 16.5 i jakiś adapter plus jakiś dystans żeby to do drzwi zamocować. Również tweetery chciałbym zmienić na jakieś lepsze niż te ori. Oraz wytłumić przednie drzwi przy okazji. Dobrze planuje ? polecicie coś żeby mnie nie zrujnowało ? w sensie głośniki, gwizdki i maty (takie żeby po roku się nie pokruszyły - maty nie wiem czy na pewno założe).

Zdradzisz swoj ogolny budzet to bedziemy kombinowac
Jak dobiezesz za mocne glosniki niestety radio moze sobie nie dawac z nimi rady i niestety bedziesz musial pomyslec nad wzmakiem - ja sie nad tym nawet nie zastanawialem od razu zalozylem montaz wzmakaJeśli miałbym kase to wtedy wzmacniacz (dalej brak tuby czy innej skrzynki). Wzmacniacz aby nie ograniczać bagażnika pewnie z lewej strony tam gdzie jest schowek w sedanie pod tapicerką czy może tam być ? nie bedzie mu za ciepło pod tapicerką ? nie musi być to nie wiadomo jaki piec bo nie chce suba ani tuby. Aku mam w bagażniku wiec podpięcie fajne. Jaki koszt takiego wzmacniacza który zasili 4 głośniki plus te 2 gwizdki z przodu. Byłbym wdzięczny za jakiś model żebym sobie mógł to zapisać żeby pamietać za pół roku. Czy wzmacniacz jest zbedny do tego radia i systemu który chce zrobić ? bo rozumiem ze radio nie wyciagnie z głosników wszystkiego co w nich dobre ?

ogolnie montaz glosnikow w polce mija sie z celem tym bardziej dla basu - lepsze rozwiazanie to kupic konkretne glosniki na przodKolejny etap to chciałbym uzyskać troche basu, nie wsadze za żadne skarby żadnej tuby ani skrzynki bo mi to nie odpowiada i mam jeszcze sciane za siedzeniami. Czy są głośniki jakieś 16 calowe które wsadze w tylną półkę w miejsce oryginalnych ale będą one nastawione bardziej na bas ? jeśli nic takiego nie istnieje to wsadze takie same jak w przednie drzwi i już.

zalecane kable do wiekszosci glosnikow 165 to min. 2x2.5 wiec warto pomyslec nad wymiana kabliostatnia już sprawa to kable, czy zostawić ori kable czy kłaść swoje. W przypadku braku wzmacniacza jak i jego obecności ? Może inaczej spytam, czy kable które są mogą zostać czy bedzie konieczna wymiana ?
Becker mial po prostu za malo mocydodam jeszcze tylko że ostatnio zmieniałem u ojca w mondeo mk3 radio, miał jakiegoś starego beckera z gps, wymienił na budżetowe radio pionier chyba za 250zł tylko z auxem. Różnica w dzwieku mnie zaszokowała osobiście. Można dać tak głośno że nie da się wysiedzieć i głośniki nie charczą
Wazne :nawet jesli zamontujesz najlepsze glosniki to bez dobrze przygotowanych drzwi i tak nie beda graly dobrze.

- k3m0t1989
- Bywalec forum
- BMW: e46 330d touring
- Miasto: Wręczyca Wielka
ok czyli już mi rozjaśniłeś
wielkie dzieki
wiec aktualnie szukam radia, rozumiem że chińskie wynalazki z TV i bajerami 1din odpuszczamy ? nawet za cene koło 500zł ? bo nie oszukuje się ale kuszą możliwości takiego radia w stosunku do ceny
Głośniki wyczytałem, że bez wzmaka dobrze pograją helixy blue 62, ten nowszy model z niebieska zwrotnicą, a w razie czego i pod wzmacniacz się nadają. Mają 50RMS wiec radio jak bedzie miec 4x45 to dość dobrze je zasili ? nie potrzebuje trząść szybami, ani robić dyskoteki pod blokiem czy inną remizą. Ma grać dla mnie.
no drzwi planuje zrobić do porzadku, nie wiem czy sam czy zlece to w warsztacie bo trzeba tą gąbke odklejać, wykonać mocowanie głośnika do blachy.
Czyli kable puszcze swoje.
Jak się podpina tweetery skoro radio ma 4x45 ? po to są zwrotnice ? rozumiem że montuje się je w drzwiach obok głośnika ? bo wtedy miałbym 4 głosniki plus 2 tweetery
Czy każdy tweeter mi wejdzie w to ori miejsce ? czy tam jakieś też wynalazki są.
Na radio tak z 500 bym wydał, na głośniki dobre tak koło 300 ale raczej nie wiecej.
Co wtedy z tyłem ? jak dam również dobre głośniki 16 to zepsują mi granie ? aktualnie na ori sprzecie gram 50/50 przód/tył i nie odczuwam żeby mi tylne głośniki psuły jakoś dzwięk jeśli to można nazwać dzwiękiem w ori systemie
Jeśli potem chciałbym zasilić te głośniki które załoze przednie i ewentualnie tylne to jaki koszt wzmacniacza ? ze 300zł ? i wzmacniacz duży wiec pewnie bym go musiał do bagaznika wsadzić tam gdzie mówiłem ? czy nie ma sensu pchać wzmacniacza pod głośniki które mają koło 50rms.
chce uzyskać granie w cenie około 500 za radio, jakieś 500 na reszte.
potem dopiero jeśli nie byłbym zadowolony to dorzucenie kolejnych 500 na jakiś wzmacniacz i cały montaż.
Edit:
po wnikliwej analizie i pomocy kolegi xlc zaczne od radia. Potem głośniki, zrobienie drzwi i wymiana kabli. Na końcu pójdzie wzmacniacz do bagaznika dwukanałowy i zasili ten zestaw. Co do poszczególnych rzeczy to bede kupować to co znajde w dobrej cenie czy to helixy czy hertze czy powerbassy czy co sie znajdzie. Wzmacniacz też jakiś bez szaleństw co się trafi, może jakiś starszy alpine, albo jakiś crunch bo ceny dobre. Teraz tylko sianko trzeba uzbierać

wiec aktualnie szukam radia, rozumiem że chińskie wynalazki z TV i bajerami 1din odpuszczamy ? nawet za cene koło 500zł ? bo nie oszukuje się ale kuszą możliwości takiego radia w stosunku do ceny

Głośniki wyczytałem, że bez wzmaka dobrze pograją helixy blue 62, ten nowszy model z niebieska zwrotnicą, a w razie czego i pod wzmacniacz się nadają. Mają 50RMS wiec radio jak bedzie miec 4x45 to dość dobrze je zasili ? nie potrzebuje trząść szybami, ani robić dyskoteki pod blokiem czy inną remizą. Ma grać dla mnie.
no drzwi planuje zrobić do porzadku, nie wiem czy sam czy zlece to w warsztacie bo trzeba tą gąbke odklejać, wykonać mocowanie głośnika do blachy.
Czyli kable puszcze swoje.
Jak się podpina tweetery skoro radio ma 4x45 ? po to są zwrotnice ? rozumiem że montuje się je w drzwiach obok głośnika ? bo wtedy miałbym 4 głosniki plus 2 tweetery
Czy każdy tweeter mi wejdzie w to ori miejsce ? czy tam jakieś też wynalazki są.
Na radio tak z 500 bym wydał, na głośniki dobre tak koło 300 ale raczej nie wiecej.
Co wtedy z tyłem ? jak dam również dobre głośniki 16 to zepsują mi granie ? aktualnie na ori sprzecie gram 50/50 przód/tył i nie odczuwam żeby mi tylne głośniki psuły jakoś dzwięk jeśli to można nazwać dzwiękiem w ori systemie

Jeśli potem chciałbym zasilić te głośniki które załoze przednie i ewentualnie tylne to jaki koszt wzmacniacza ? ze 300zł ? i wzmacniacz duży wiec pewnie bym go musiał do bagaznika wsadzić tam gdzie mówiłem ? czy nie ma sensu pchać wzmacniacza pod głośniki które mają koło 50rms.
chce uzyskać granie w cenie około 500 za radio, jakieś 500 na reszte.
potem dopiero jeśli nie byłbym zadowolony to dorzucenie kolejnych 500 na jakiś wzmacniacz i cały montaż.
Edit:
po wnikliwej analizie i pomocy kolegi xlc zaczne od radia. Potem głośniki, zrobienie drzwi i wymiana kabli. Na końcu pójdzie wzmacniacz do bagaznika dwukanałowy i zasili ten zestaw. Co do poszczególnych rzeczy to bede kupować to co znajde w dobrej cenie czy to helixy czy hertze czy powerbassy czy co sie znajdzie. Wzmacniacz też jakiś bez szaleństw co się trafi, może jakiś starszy alpine, albo jakiś crunch bo ceny dobre. Teraz tylko sianko trzeba uzbierać

-
- Bywalec forum
- BMW: E 46 Touring
- Województwo: małopolskie
- Miasto: Kraków
Witam.Panowie,planuje zmiane głośników w przednich drzwiach i chciałbym się dowiedzieć jaki kolor ma + a jaki - przy głośnikach.Oryginalnie zamontowany podstawowy zestaw radio CD buisnes przód tweeter i midbas w drzwiach tył dwa głośniki.Przekopałem wiele tematów i nie znalazłem,więc jak ktoś to przerabiał to prosze o pomoc.Pozdrawiam Maciek
-