Film YouTube wskazań INPY
Dokładnie ten sam efekt! Aż mi się dusza raduje!

-Edit-
No i niestety, to nie przepustnica...

Byłem praktycznie gotowy kupić nową przepustnicę bo wszystkie objawy przemawiały za jej awarią, byłem pewien jak nigdy, ale na szczęście zdecydowałem się na dodatkowy test. Najpierw rozebrałem dolot i sprawdziłem datę produkcji: 2 lipca 2002 czyli jednak poprawiony model!
Nie pozostało mi nic innego, jak zrobić test z kamerą. Umieściłem kamerkę internetową przed przepustnicą, oświetliłem, zamknąłem maskę a obraz z kamerki wyświetliłem na laptopie wraz ze wskazaniami INPY o stopniu otwarcia przepustnicy - aby sprawdzić czy rzeczywiście nie otwiera się przy lekkim dodaniu gazu. I faktycznie, program dobrze pokazuje, przepustnica się nie otwiera gdy lekko naciskam gaz. Nawet przy spokojnym ruszaniu - nie otwiera się! Za to tę rolę przejmuje Zawór Wolnych Obrotów (ICV).
Film YouTube z pracy przepustnicy
Na filmie, na początku widać, że jadę a przepustnica jest szczelnie zamknięta. Ale czy to na pewno jest prawidłowe zachowanie? Mam wrażenie, że gdyby cały system otwierania najpierw ICV a potem EDS działał poprawnie to nie powinno być takiego opóźnienia, choć ten zawór ma jednak swoją bezwładność. I jeżeli to wszystko jest zamierzone i prawidłowe to jest to jakaś pomyłka...
Mam pytanie, czy znalazł by się chętny z Wrocławia z silnikiem M54B25 aby się spotkać i porównać pracę silników?
Chodzi mi o sprawdzenie reakcji na gaz, jak się jeździ przy małej prędkości, przy zmianie biegów itp.