sondy są 2. jedna przed katalizatorem i druga za katalizatorem
dzisiaj sprawdzę jakie teraz są błędy.
ostatnio był błąd ten co zawsze FRONTOWY CZUJNIK LAMBDA BANK 1 SYGNAŁ I pojawił się również TYLNY CZUJNIK LAMBDA BANK 1 STARZENIE
czyli co druga sonda ??
a dlaczego błąd wywala frontowy czujnik bank 1 a podobno to jest ta przed katalizatorem?? na kompie m la wartości 1.0 a ta druga nie posiada jest valy czas 00. chyba że frontowy to czyli ta za katalizatorem??? sonde używana. pomylic nie można bo są inne kostki
U mnie kiedyś ten błąd wyskoczył jak uczyłem się ustawiać gaz z tym systemem valvetronic. Jak masz gaz to kwestia regulacji a jak samo PB to coś może być z lewym powietrzem może.
ja gazu nie tykam. jest 3 lata i nie dawno byłem u gazownika sprawdzał było wszystko ok. filtry na bierzonco wymieniam .
sytuacja wygląda tak że po zmianie vanosu wydechowego terkotanie ustąpiło ale raz po raz znowu powraca.. będę wymienial drugi vanos i czujnik wałka mimośrodowego
Lpg przy valvetronicu należy co np 10tys regulować, sprawdzać. Autoadaptacja jest wyłączona i mapa lpg nie dostosowuje się na bieżąco. Choć u siebie po 20tys to małe korekty miałem.
właśnie co 10tys jeżdżę do gazownika ten co zakładał i sprawdzał mapę wymiana filtrów i mowil ze wszystko jest ok. to było miesiąc temu. nie sądzę żeby to była wina gazu. świece nowe. cewki sprawne .
egr czyściłem ale jak go wyjąłem dmuchlem w niego to lekko puszcza może to być wina że wywala sonde ?? czy może to wszystko Sue dzieje od tych vanosow. sam już nie wiem. ściągnę żniw pokrywę i sprawdzę ssacy. I wymienię chyba wraz z czujnikiem. elektrozawory zamieniłem miejscami i też to samo
pany problem rozwiązany. wymieniłem 2 vanosy grzechotanie ustąpiło lepiej chodzi nawet na gazie nie faluje..
błąd sondy usunięty. wymieniłem sonde przed katalizatorem
to tak dla innych na przyszłość bo mało ludzi pisze o rozwiązaniu problemu