Wzmacniacz Harman
-
- Bywalec forum
- BMW: 318CI N42B20A 330ci Cabrio
- Rok produkcji: 2002
- Państwo: Polska
- Województwo: dolnośląskie
- Miasto: Wrocław
- VIN: JZ42373
Niby Eonon ale nie wiem jaki model. Na radiu też chyba nie jest dokładnie opisane. W każdym bądź razie działa płynnie jeszcze nigdy się nie zawiesiło. Oparte jest na Widowsie i ma dla minie jeden duży plus a mianowicie całe menu i grafika do złudzenia przypomina to z nowszych bmw np serii F. Miałem pewne obawy przed wymianą ponieważ krążą pogłoski że te chińczyki mają kiepską jakość dźwięku w porównaniu do oryginalnego radia Beckera CD54. Wydaje mi się że jakość dźwięku jest trochę lepsza poza tym sama jednostka ma dużo dodatkowych funkcji więc można lepiej dostroić dźwięk do własnych preferencji. Poza tym można do niego podłączyć rejestrator jazdy , kamerę cofania, telefon odtwarza też bez problemu wszystkie popularne formaty plików audio/video. Kupno takiego radia to trochę loteria bo z zewnątrz wszystkie wyglądają podobnie ale ponoć różnią się zawartością.
-
- Bywalec forum
- BMW: 316i/325i
- Rok produkcji: 2000
- Województwo: świętokrzyskie
- Miasto: Kielce
- VIN: AX22363
Właśnie przymierzam się do zakupu i chciałbym coś co będę wiedział że na 100% działa najlepiej bez do kupowania dodatkowych kabelków. U mnie akurat jest Harman Kardon ale radio 1din.
-
- Bywalec forum
- BMW: 320d Touring x2 E46 2005 + F31 2014
- Rok produkcji: 2005
- Miasto: Wroclaw
- VIN: PW45547
Nie wiem co to za firma ale omijaj z daleka.Arczi pisze: ↑25 paź 20, 9:23Z moich obserwacji wynika że najlepiej jest sprawdzić samemu czy np dane radio będzie działać z zestawem H/K bądź odwrotnie. Jedną z pierwszych rzeczy jaką zrobiłem po zakupie samochodu była wymiana radia na 16:9 opartym na Windows CE/Android (u mnie jest Windows). Samochód to Cabrio z fabrycznym zestawem H/K radiem CD54 oraz zmieniarką w bagażniku. Firma gdzie kupowałem radio twierdziła że potrzebny mi jest specjalny 5m przewód aby połączyć radio ze wzmacniaczem w bagażniku (jest po lewej stronie pod tapicerką).
Nigdy nie było kłopotu z oceną kiedy jest konieczny przewód do bagażnika. Masz tuner w bagażniku = potrzebujesz przewodu do bagażnika. Tuner w bagażniku mają tylko navi.
Z harmanem zagra wszystko.
Dodatkowy przewód 6m potrzebny jest tylko w przypadku fabrycznych nawigacji z tunerem w bagażniku. W każdym innym wypadku wystarczy standardowa wiązka dołączona do każdego radia "udającego radio fabryczne" czy to android czy winda.
Fakt posiadania harmana czy też HiFi również niczego nie zmienia. Wzmacniacze te współpracują z każdym dowolnym radiem jakie sobie możemy wykombinować (cofam każdym bo zaraz ktoś napisze, że z audiofilskimi jednostkami tylko z przedwzmacniaczem nie zadziałają). Jedynie konieczne jest podanie zasilania do wzbudzenia tych wzmacniaczy na kabelek w fabrycznej instalacji oznaczony jako antena. Nic skomplikowanego. Zrobi to każde radio a jedynie czasem potrzebne jest właściwe wpięcie przewodów w wiązce pomiędzy nowym radiem a stara kostka w desce.

- bayou325
- Bywalec forum
- BMW: E46 325Ci E46 318Ci
- Rok produkcji: 2002
- Województwo: małopolskie
- Miasto: Kraków
- VIN: JY13613 JR35681
Arczi widzę że na panelu z przyciskami od dachu itd nie masz tego guziczka z głośniczkiem, w sumie to do czego on służy? Wie ktoś kto ma HK? U mnie w cabrio siedzi średniak hifi i po głowie mi chodzi zmiana właśnie na HK, są w netach całe zestawy z okablowaniem, tylko zastanawiam się czy gra warta świeczki, czy może sobie dać spokój. Tam pewnie wiele filozofii nie ma jak podejrzewam, obawiam się jedynie zamocowania subwoofer'a, bo to chyba za kanapą jakoś siedzi, ale pewnie też się da. Może ktoś zmieniał u siebie, to niech się wypowie.
-
- Bywalec forum
- BMW: 320d Touring x2 E46 2005 + F31 2014
- Rok produkcji: 2005
- Miasto: Wroclaw
- VIN: PW45547
Wystarczy zerknąć do instrukcji auta. BMW opisało to jako aktywacja dźwięku przestrzennego... Moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z dźwiękiem przestrzennym a jest to coś na wzór podbicia loudness. Wzmacniacz harmana jest tak zrobiony, że gdy ktoś nie zainstaluje panelu z tym przyciskiem to jest to na stałe włączone.
Dokładanie HK gdy masz już HiFi to banał. Masz już wzmacniacz w bagażniku, masz już przewody pomiędzy wzmacniaczem a radiem, masz też przewody od wzmacniacza do głośników. Pozostają drobiazgi - panel z przyciskiem i przewód do niego, przewód do licznika (sygnał prędkości), podłączenie drugiego wzmacniacza do woofera i montaż samego woofera + oczywiście wymiana głośników i samego wzmacniacza (nei mam niestety pojęcia czy wtyczka hifi jest taka sama jak hk czy trzeba przerobić).
Co do sensu dokładania - sprawa dość dyskusyjna. Jak masz dostęp do klocków w przyzwoitej cenie i masz świadomość, że przetworniki w hk mają zawieszenia z materiału który lubi kruszeć (co może skutkować koniecznością naprawy/wymiany zaraz po kupnie) a jednocześnie nie spodziewasz się jakości rodem z hali koncertowej to spoko. HK ze sprawnymi przetwornikami brzmi całkiem ok. Czy jest się jednak czym podniecać nie jestem pewien. U siebie dokładałem dla tzw zasady i tylko dla tego, że całość kupiłem w bardzo przyzwoitej cenie.

-