Usunięcie kilku sond lambda w silniku n42

dawid777-93
Bywalec forum
BMW: 318i tourung
Rok produkcji: 2002
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post autor: dawid777-93 »

Wystarczy samo odpięcie sond od kostek? Czy trzeba jeszcze coś zmienić w kompie? :)

seruh
Bywalec forum
BMW: E46 323 z 318
Rok produkcji: 1000
Województwo: kujawsko-pomorskie
Miasto: Nakło nad Notecią
VIN: EE99049

Post autor: seruh »

Nie no musisz w kompie wyłączyć
adi3d
Bywalec forum
BMW: E46 318i n42
Miasto: Toruń

Post autor: adi3d »

seruh pisze: 6 paź 19, 12:01 NIe jestem mechanikiem :) ale na swój rozum sonda nie może mieć nic do emisi spalin bo to tylko czujnik co nawet nie ma w sobie płynu który coś podaje by było go mniej jeżeli nie usuniesz katalizatorów tłumika środkowego i końcowego i wszystko jest jest w dobrym stanie to emisja zostanie taka jaka jest a jeśli katy są wydmuchane środkowego w ogóle niema sam przelot to te spaliny będą większe wiec myśle że sondy nic tu nie dają to jest tylko moje zdanie mogę sie mylić
ja u siebie nie mam sond ale mam katalizatory środkowy i końcowy przegląd perf przeszedł :)
poczytaj może lepiej po co są sondy w aucie. Z tego co mi wiadomo to odczytuja ilość tlenu w spalinch i regulują tym samym mieszankę paliwowo powietrzna. Jeśli mieszanka będzie zła i nie będzie miało co tego wykryć to obstawiam że mogą nawet wypalić się zawory wydechowe..
Awatar użytkownika
tomx
Bywalec forum
BMW: E46
Rok produkcji: 2000
Miasto: Gliwice

Post autor: tomx »

adi3d, dobrze kombinujesz, ale nie do końca. Jeśli silnik nie może pobrać danych o składzie spalin, to wtedy korzysta z wgranych map zapłonowych komputera silnika (ECU) dla danych warunków pracy. Wypalenie zaworów wydechowych jest możliwe zarówno z działającymi sondami jak i z wyłączonymi, nie ma to znaczenia, ale żeby się to stało to sterownik musi "nadlewać" paliwem.
dawid777-93
Bywalec forum

Koledzy, a to nie jest tak, że nawet z usuniętymi sondami, ECU nie pozwoli dopuścić do ubogiej mieszanki, będzie zawsze za bogato. Z tego co się orientuję zbyt bogata mieszanka jest zabójcza dla diesla, a w benzynie co najwyżej może się nagar osadzać, oczywiście nie twierdzę, że taka mieszanka jest ok. Pamiętam jeszcze za czasów silników z gaźnikiem, kiedy nie było takiego precyzyjnego dawkowania mieszanki jak w obecnych konstrukcjach, to producenci dążyli do przesunięcia mieszanki w stronę lekko bogatej i nic się z głowicami nie działo :) W każdym bądź razie w silnikach z zapłonem iskrowym z dwojga złego zawsze będzie lepsza mieszanka bogatsza od ubogiej, przy której drastycznie wzrasta temperatura spalania ale tutaj akurat Ameryki nie odkryłem :)

dawid777-93
Bywalec forum

Odświeżę trochę temat, mam nieszczelności w wydechu, tuż za tym środkowym kątem, pomyślałem, że to dobra okazja do małej przeróbki wydechu, chciałbym usunąć tego kata i zostawić tylko te 2 sondy za tymi małymi dwoma katalizatora i, proszę o info czy jest opcja dobrze ustawić to w kompie, czy są osoby, które przeprowadziły taką operację i ewentualnie komu to zlecić, fachowcom od BMW czy raczej ludziom, którzy zajmują się przeróbkami wydechów.
dawid777-93
Bywalec forum

Może dla ułatwienia wstawię rysunek obrazujący o co mi tak naprawdę chodzi :) na czerwono zaznaczyłem kata i sondy, w którym miejsce chciałbym wstawić emulatory i jednocześnie wgrać tak wszystko w kompa żeby silnik pracował poprawnie oraz żeby nie wywalało żadnych błędów. Na niebiesko zaznaczyłem te sondy, które chcę zostawić. W miejsce kata chciałbym wstawić tłumik lub jakiś uniwersalny katalizator. Teraz tylko pytanie czy powyższa operacja odbędzie się bez szkody dla silnika. Pytałem kilka firm w temacie i uzyskałem informację, że bez problemu wykonają taką modyfikację wydechu.
adi3d
Bywalec forum

Ja mam wstawiony tłumik zamiast kata głównego (ma 2 małe w kolektorze) i w sumie nawet błędami nic nie sypie
dawid777-93
Bywalec forum

A silnik pracuje ok? Nie pogorszyły się przez to np obroty silnika? Rozumiem, że kolega ma w dalszym ciągu wszystkie sondy? Poniżej rysunek poglądowy

https://e46forum.pl/images/upload/53dc335805066bc64cfbf38f93b92782.jpg
adi3d
Bywalec forum

Jak pracował tak pracuje. Nie mam tylko tej przedostatniej. Nie było jej jak kupiłem więc nie wiem czy powinna być. Miejsca na wtyczkę nigdzie nie widziałem więc to chyba sonda z wersji z dwiema

ODPOWIEDZ