Z cyklu co to za dźwięk
-
- Bywalec forum
- BMW: 318i 143 KM
- Rok produkcji: 2004
- Państwo: Polska
- Województwo: podlaskie
- Miasto: Białystok
Odmę wymieniałem, także to raczej nie to, chyba, że mechanior udał, że wymienił a wziął kasę 

Potrzebujesz podpięcia pod komputer?Pisz do mnie,diagnostyka INPA i kodowanie NCS-Expert.
Mialem podobny dzwiek pare dni temu chcialem juz wymieniac pompe ale sprawdziłem ją i okazała się dobra a problem tkwil pod maską przy zbiorniku do plynu spryskiwaczy masz taki odkurzacz taka pucha zsunął sie wąż i zasysal lewe powietrze stad te wycie
sprawdź u siebie

-
- Bywalec forum
- BMW: E46 318I Touring 105 kW N42
- Rok produkcji: 2003
- Województwo: małopolskie
- Miasto: Kraków
- VIN: JY71815
Postara się nagrać ten dzwięk z przodu auta, otwórz maskę i słuchaj i ew. nagraj, jeśli to gdzieś tam to znajdziesz.
Jeśli nie to kanał i na kanale słuchaj.
A potem zaproś 2 osobę do pomocy, idz na tylną kanapę, a 2 osoba za kierownice. Niech ktoś przekreca kluczyk na zapłan, a ty słuchaj czy słyszysz prace przekaznika pompy paliwa oraz odgłos pracy pompy pod tylną kanapą. Tak możesz kilka razy przękracać kluczyć i testować
A i jeszcze jedno, na filmiku masz włączony nawiew (i chyba klime jak włączyłeś), wyłącz go (najpierw klime wyłącz i testuj, a potem całkowicie wyłącz) i sprawdzi czy nadal dzwięk występuje..
Jeśli nie to kanał i na kanale słuchaj.
A potem zaproś 2 osobę do pomocy, idz na tylną kanapę, a 2 osoba za kierownice. Niech ktoś przekreca kluczyk na zapłan, a ty słuchaj czy słyszysz prace przekaznika pompy paliwa oraz odgłos pracy pompy pod tylną kanapą. Tak możesz kilka razy przękracać kluczyć i testować
A i jeszcze jedno, na filmiku masz włączony nawiew (i chyba klime jak włączyłeś), wyłącz go (najpierw klime wyłącz i testuj, a potem całkowicie wyłącz) i sprawdzi czy nadal dzwięk występuje..
-
- Bywalec forum
Dobra, hmm, po lewej koło korka wlewu oleju masz taka okrągłą puszkę czarna plastikowa, połączona jest rurką z wydechem. To pompa powietrza, która się powinna uruchamiać na zimnym silniku i działać około 1-2min. Obroty wtedy masz podniesione na około 1200, potem jak zgaśnie to spadaja na 800.
Znajdź od niej wtyczke i odłącz i zobacz czy coś się zmieni. Ew sprawdz czy wszystko tam z nią jest ok, np czy nie odpadły jakieś węże czy coś. może lewe powietrze dochodzi do wydechu.
Obroty na wolnych masz w normie?
To samo jest na PB i na LPG? Przetestuj na PB i potem przelacz na LPG jak dasz rade.
Znajdź od niej wtyczke i odłącz i zobacz czy coś się zmieni. Ew sprawdz czy wszystko tam z nią jest ok, np czy nie odpadły jakieś węże czy coś. może lewe powietrze dochodzi do wydechu.
Obroty na wolnych masz w normie?
To samo jest na PB i na LPG? Przetestuj na PB i potem przelacz na LPG jak dasz rade.
-
- Bywalec forum
- BMW: E46
- Województwo: zachodniopomorskie
- Miasto: Szczecinek
Wiem o której mówisz puszce , jest w oleju, nie wiem czemu , kiedyś ją czyściłem
Jutro ja odlaczę i zobaczę
Obroty są ok , na pb , w trakcie przełączania na gaz trochę przerywa , a tak poza tym ok, obroty 600
Jutro ja odlaczę i zobaczę
Obroty są ok , na pb , w trakcie przełączania na gaz trochę przerywa , a tak poza tym ok, obroty 600
-
- Bywalec forum
czy 600 obrotów to nie za nisko? ja bodajze mam 800, silnik N42B20, Ty masz N42B18.
Popatrz na temat np: https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=62658&view=next
Może ktoś z doświadczonych kolegów jest coś w stanie powiedzieć o obrotach w tym silniku, bo jak dla mnie to za nisko. Nawet na filmiku widać, że nisko masz.
Popatrz na temat np: https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=62658&view=next
Może ktoś z doświadczonych kolegów jest coś w stanie powiedzieć o obrotach w tym silniku, bo jak dla mnie to za nisko. Nawet na filmiku widać, że nisko masz.
-
- Bywalec forum
Tam raczej nie powinno być oleju, w puszcze jest wirnik, ciągnie powietrze i wtłacza do wydechu by dopalić niespalone paliwo przy zimnym silniku. Jest tam zaworek, taki mały z srebnym metalowym kapturkiem (widać go na nagraniu), który nie dopuszcza by spaliny trafiły do pompy, wiec może u Ciebie on nie działa i spaliny z wydechu trafiaja do pompy powietrza. Nie śmierdzi nic w tym rejonie spalinami?
Tu masz info jak to działa:
-