[N46b18] Brak mocy, nierówne obroty, przygasanie po odpaleniu.
-
- BMW: E46 316i
- Rok produkcji: 2004
- Państwo: Polska
- Województwo: wielkopolskie
- Miasto: Koło
Tutaj łap film z tym hałasem
Doszedłem w końcu o co chodzi. Przepływka była zmieniana na inną i nie było poprawy (fakt że nie wiem czy tamte były w pełni sprawne) odpiąłem całkowicie przepływke i jedzie już prawie normalnie, odpala bez problemu. Najgorsze jest to, że juz odpinałem kiedyś przepływke, a wtedy po odpieciu od nie można było dodać wgl gazu.
Źródło hałasu stało się bardziej wyraźne i ustaliłem że pochodzi z obudowy filtra powietrza (wibracje i hałas). Dziś zamawiam przepływke i nowy filtr, a potem zaglądam do obudowy. Buczenie teraz jest też na ciepłym silniku.
Doszedłem w końcu o co chodzi. Przepływka była zmieniana na inną i nie było poprawy (fakt że nie wiem czy tamte były w pełni sprawne) odpiąłem całkowicie przepływke i jedzie już prawie normalnie, odpala bez problemu. Najgorsze jest to, że juz odpinałem kiedyś przepływke, a wtedy po odpieciu od nie można było dodać wgl gazu.
Źródło hałasu stało się bardziej wyraźne i ustaliłem że pochodzi z obudowy filtra powietrza (wibracje i hałas). Dziś zamawiam przepływke i nowy filtr, a potem zaglądam do obudowy. Buczenie teraz jest też na ciepłym silniku.
-
- Bywalec forum
- BMW: E46 318i n42
- Rok produkcji: 2002
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Miasto: Toruń
Może rezonator masz dziurawy i dlatego coś się dzieje. Ale to ssalo by Ci lewe powietrze. Jak dojdziesz do tego co tak brzeczy to daj znać.
- maniek21112
- Specjalista
- BMW: 320d touring M47N 210ps_433nm 328ia sedan M52TUB28
- Rok produkcji: 2003
- Województwo: dolnośląskie
- Miasto: Świdnica_Wrocław
Przecież ma lewe powietrze
mówią o tym błędy i korekty paliwowe.

Diagnostyka INPA ISTA NCS PASOFT uszczelniacze zaworowe n42/46 oględziny Świdnica/Wrocław tel. 782-784-200
328ia mańka i żony
cosmosschwarz
540ia black-sapphire metalic
740IL island-green
328ia mańka i żony

540ia black-sapphire metalic
740IL island-green
-
- BMW: E46 316i
- Miasto: Koło
Nowa przepływka będzie jutro rano. Dziś bez przepływki jeździłem w zasadzie nomalnie.
Źródłem hałasu okazał się filtr powietrza lub obudowa. Dziś wymieniłem filtr, poczyściłem wszystko, porządnie skręciłem i hałas znikł

- tomx
- Bywalec forum
- BMW: E46
- Rok produkcji: 2000
- Województwo: śląskie
- Miasto: Gliwice
Pyrlandia, człowieku, otwórz maskę, otwórz oczka i popatrz, chwyć klucz nasadowy 13, śrubokręt do opasek, wyjmij tą obudowę, rozepnij ją, popatrz... przecież to Ci zajmie krócej niż: uruchomienie komputera, wejście na forum, zalogowanie się i napisanie takiego posta... Może w puszcze filtra jest coś czego tam być nie powinno i dzwoni. Nikt przez forum nie jest w stanie Ci powiedzieć co to, bo nie mamy jasnowidzów (chyba).
Poza tym, zawsze mnie ciekawi, jeśli obudowa "nie ma znaczącego uszkodzenia", tzn. że jakieś tam posiada... Jak gdziekolwiek jest klejona, to weź to chłopie wymień.

Poza tym, zawsze mnie ciekawi, jeśli obudowa "nie ma znaczącego uszkodzenia", tzn. że jakieś tam posiada... Jak gdziekolwiek jest klejona, to weź to chłopie wymień.
-
- Bywalec forum
- BMW: E46
- Rok produkcji: 2006
- Miasto: Piła
Kolego takie posty to sobie daruj. Kluczyk 10 jak już
. Po prostu u mnie problem znikł po wyczyszczeniu przepustnicy (od odmy uwalonej było tam trochę oleju). Dlatego pytam się o diagnozę uszkodzonego filtra.

- Ruciolek
- Bywalec forum
- BMW: e46 Sedan N46B18
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Miasto: Rio Grande okolice San Escobar
Witam wszystkich
,
dokladnie tak jak koledzy radzą jesli masz "korektę dlugo terminowa(LTFT)" w plusie oraz krotko terminowe(STFT) tez walna na plus np. LTFT+20% i np. STFT 5<->15% bankowo lewe powietrze Ci zapierdziela do gardzieli
.
Dodam ze sam mialem ten problem i umie wlasnie PROBLEMEM BYLY POLUZOWANE SRUBY MOCUJACE KOLEKTOR SSACY DO SILNIKA i ta wlasnie szczelina miedzy kolektorem a silnikiem zasysał sobie lewe powietrze skubaniec
i tez lubił gasnąc na wolnych obrotach lub jak schodzil z wysokich. Warto je spr. czy aby na pewno sa wszystkie dokręcone, a przynajmniej te do których jest dojscie od gory
.
Pozdrawiam

dokladnie tak jak koledzy radzą jesli masz "korektę dlugo terminowa(LTFT)" w plusie oraz krotko terminowe(STFT) tez walna na plus np. LTFT+20% i np. STFT 5<->15% bankowo lewe powietrze Ci zapierdziela do gardzieli

Dodam ze sam mialem ten problem i umie wlasnie PROBLEMEM BYLY POLUZOWANE SRUBY MOCUJACE KOLEKTOR SSACY DO SILNIKA i ta wlasnie szczelina miedzy kolektorem a silnikiem zasysał sobie lewe powietrze skubaniec

Pozdrawiam

-