Dławienie silnika tuż po odpaleniu, 318i N42
-
- Bywalec forum
- BMW: 318i tourung
- Rok produkcji: 2002
- Państwo: Polska
- Województwo: śląskie
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
Po wymianie filrra paliwa, dalej to samo, czyli tak jak podejrzewałem. Męczy mnie ciągle to, że nie ma tych objawów na zimnym silniku, dławi się tylko po odpaleniu na ciepłym i wystarczy, że dosłownie ruszę z miejsca, zmienię bieg z 1 na 2 i obroty po zatrzymaniu się stabilizują.Dziś przyszła mi na myśl jeszcze jedna rzecz, mianowicie pompa powietrza wtórnego, czy ona może mieć wpływ na obroty na biegu jałowym, gdy silnik jest w pełni nagrzany ?
-
- Bywalec forum
- BMW: E46 318i n42
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Miasto: Toruń
Uwierz ja też przeklinam ten silnik
Pompa powietrza wtórnego pracuje na początku aby nagrzać katalizator, jednak ze jest tam zawór który otwiera się gdy powietrze jest Wypychanie przez pompę powietrza wtórnego. Byc może jest uszkodzony i nie domyka się do końca bądź uszczelka pod nim ma nieszczelności. Zrób sobie z blaszki zaślepkę i zaślep ten zawór kiedy silnik jest rozgrzany i pompa się nie włączy.

Pompa powietrza wtórnego pracuje na początku aby nagrzać katalizator, jednak ze jest tam zawór który otwiera się gdy powietrze jest Wypychanie przez pompę powietrza wtórnego. Byc może jest uszkodzony i nie domyka się do końca bądź uszczelka pod nim ma nieszczelności. Zrób sobie z blaszki zaślepkę i zaślep ten zawór kiedy silnik jest rozgrzany i pompa się nie włączy.
-
- Bywalec forum
Dzięki wielkie za poradę, widzę, że nie tylko mi cofa się na samą myśl o tym silniku
spróbuję dzisiaj sposób z tą blaszkę i będę go odpalał na ciepłym. Mam jeszcze do Was jedno pytanie, możecie polecić w mojej okolicy - Sosnowiec/Będzin/Dąbrowa Górnicza jakiegoś fachowca, który dobrze ogarnia ten silnik ?

-
- Bywalec forum
Wiem, że to pytanie powyżej nie powinno być w tym temacie, jednak zadałem je "przy okazji"
po prostu szukam sprawdzonego warsztatu wyspecjalizowanego w diagnostyce BMW w mojej okolicy, oczywiście Katowice/Chorzów/Siemianowice też wchodzą w grę. Raz już oddałem swój samochód do przypadkowego mechanika i nie chcę popełnić drugi raz tego błędu.

-
- Bywalec forum
W weekend zrobiłem trasę za Częstochowę, spalanie wyszło 6,8 ale jeśli się kręcę po mieście, biegi zmieniam pod 3 tyś obrotów, to ekonomizer potrafi chwilowe pokazać 20 l. Jeżdżę na valvoline maxlife 5w40, wymieniłem 3 tyg temu.
-
- Bywalec forum
Głupio się przyznać ale jeszcze tego nie próbowałem... Jutro to sprawdzę i dam odpowiedź, może odma to dobry trop.
-
- Bywalec forum
Witam i wybaczcie moją dłuższą nieobecność. Jeśli chodzi o odmę, to chyba jest ok, bo po odkręceniu korka wlewu oleju silnik praktycznie chce zgasnąć, podczas mojej przerwy na forum wymieniłem jeszcze napinacz rozrządu, dodałem uszlachetniacz do paliwa, wymieniłem uszczelkę, tą między bagnetem a miską olejową, efekt? Dalej to samo... Jednak dzisiaj zaniepokoiło mnie coś innego, po odpaleniu w pełni rozgrzanego silnika, słychać jak pracuje pompa próżniowa (charakterystyczny gwizd odkurzacza), w związku z tym mam pytanie, czy ona nie powinna działać tylko i wyłącznie na zimnym silniku podczas ssania ?
-
- Bywalec forum
- BMW: E46 318i n42
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Miasto: Toruń
Tak ona powinna się włączać gdy silnik jest zimny aby przyspieszyć nagrzanie katalizatora. Wiem że kompem można wymusić jej prace w każdym momencie ale sama z siebie na ciepłym u mnie się nie włącza.
-