N42B20 (Rechot na zimnym) VANOS/ROZRZĄD/POMPA OLEJU

adamusiek
Moderator
BMW: E83
Rok produkcji: 2005
Państwo: Polska
Województwo: mazowieckie
Miasto:

Post autor: adamusiek »

stosuj się do regulaminu i nie pisz posta pod postem, tylko edytuj
damiang

Post autor: damiang »

Napinacz nie ma nic do tego, on tylko kasuje luz na łańcuchu. Jakby Ci się rozrząd przestawił byś wiedział o tym :-) Pytanie który N42/N46 ma sprawny valvetronic :-P

A tak na poważnie wymień czujnik położenia wału (koniecznie nowy OEM) i patrz co się dzieje.

EDIT: Warto też się zainteresować czujnikiem temperatury, mowa o tym, który siedzi w bloku.
Ostatnio zmieniony 17 maja 17, 22:24 przez damiang, łącznie zmieniany 1 raz.
moje pierwszebmw
BMW: e 46 n42 318i touring
Rok produkcji: 2003
Miasto: ostroleka

Post autor: moje pierwszebmw »

No wlasnie tez mysle o tym czujniku. Bylem wczoraj na kompie i dodatkowo wyskoczył blad wypadanie zapłonu na drugim cylindrze ale co dziwne auto paliło na ciepłym u mechanika. Trzeba bylo troche dluzej przytrzymywac rozrusznik ale paliło. dziś wymieniam jeszcze świece i zamawiam czujniki zobaczymy. Pozniej jak wrocilem i próbowałem odpalic to mialo taki moment jakby juz chcialo załapać ale nie zapaliło i juz pozniej tylko kreci. Ale przy drugiej probie i po dodaniu gazu auto zapala
moje pierwszebmw
BMW: e 46 n42 318i touring
Miasto: ostroleka

Post autor: moje pierwszebmw »

Wiem ze znow pisze posta pod postem ale chcialbym sie podzielic rozwiazaniem mojego problemu moze komus tez pomoze. Otoz w moim przypadku powodem ciężkiego odpalania gorącego silnika oraz szarpania na niskich obrotach byly świece. Po wymianie na ngk poki co auto nie szarpie i odpala. Oczywiscie to dopiero jeden dzien i kilka przejażdżek, prob ale jak narazie problem nie wystąpił. Trzy świece byly jeszcze oryginalne BMW zas jedna jakas Volvo ktos ja zmieniał.
Awatar użytkownika
Palec11
Przyjaciel forum
BMW: e46
Województwo: lubelskie
Miasto:

Post autor: Palec11 »

Ciesze sie ze udalo sie rozwiazac twoj problem ale moze wrocmy do tematu "czyli rechotu na zimnym silniku N42"

Ze wzgledu ze opcja swap nie poszla po mojej mysli postanowilem przyjrzec sie mocniej sprawie rechotu.

Rozebralem oslony i przysluchalem sie ten rechot ewidentnie wychodzi z przedniej czesci silnika i ma to moim zdaniem na 100% zwiazek z rozrzadem lub Vanosem.Zamowilem napinacz i wymienie to jak to nie pomoze to postawie auto do mechanika i postaramy sie zdiagnozowac ta przypadlosc. Bylem u kilku mechanikow i 2 powiedzialo ze to moze byc wladnie napinacz... jeden stwierdzil ze trzeba rozrzad wymienic i jak to nic nie da to zostaje tylko Vanos... Zwrocilem uwage ze rowniez moje auto bardzo duzo pali wiec cos jest na rzeczy jak dojde o co chodzi dam znac.
apogeumz
Bywalec forum
BMW: E46 318Ci
Rok produkcji: 2004
Państwo: Niemcy
Województwo: ---
Miasto: Frankfurt a.M/Tczew

Post autor: apogeumz »

Dawaj znać o co chodzi to będę wiedział na czym stoję :P
Awatar użytkownika
Tomos
Bywalec forum
BMW: E46 sedan 318i N42
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Oleśnica

Post autor: Tomos »

Ja tylko dodam od siebie, że u mnie objaw całkowicie zanikł wraz ze wzrostem temperatury na dworze. Jak jest powyżej 12-13 stopni, w ogóle nie grzechocze.
apogeumz
Bywalec forum
BMW: E46 318Ci
Rok produkcji: 2004
Państwo: Niemcy
Województwo: ---
Miasto: Frankfurt a.M/Tczew

Post autor: apogeumz »

U mnie grzechocze zawsze, ostatnio raz nie "grzechotnal" ale to tylko raz i przyznaje bylo kolo 18 stopni.
damiang

Post autor: damiang »

Wypadałoby tą sprawę rozwiązać, mam taki silnik na graty ale nawet nie wiem czego się czepić :-P Rwać czapę co chwile i podmieniać vanosy mi się nie uśmiecha...
Awatar użytkownika
Palec11
Przyjaciel forum
BMW: e46
Województwo: lubelskie
Miasto:

Post autor: Palec11 »

Dziś wstępnie rozmawiałem z mechanikiem i jakoś około 29 maja zaczniemy coś działać w kierunku rechotu Rozrząd/Vanos. Jeszcze jest nadzieja że sam napinacz rozwiąże problem ... I w zależności czy Vanosy są walnięte czy nie (chodzi o $$) to wpadnie nowa odma przewody świece i rozrząd trzymajcie kciuki żeby VANOSY były w dobrym stanie i żeby się okazało że to tylko coś z rozrządem ;)
ODPOWIEDZ