N42B20 (Rechot na zimnym) VANOS/ROZRZĄD/POMPA OLEJU

damiang

Post autor: damiang »

Jakis miesiąc temu wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów, przy okazji sprawdziłem napięcie łańcucha i był sztywny (chyba, że takie położenie silnika było): https://youtu.be/9YlexCBX2Jk (sory za filmik w pionie :) )

Jakieś 2 tygodnie po całej akcji wymieniłem napinacz na oryginalny nowy o numerze 11318685091 produkowany od 2016 roku i zaczęło brzęczenie się pojawiać coraz częściej. Mam nadzieję, że nowy napinacz nie rozciągnął łańcucha :) W dodatku przy ruszaniu słyszę jakiś delikatny rezonans z okolic silnika.

Ogólnie temat ciężki do diagnozy, może to być zaworek w podstawie filtra oleju, rozrząd, zużyte koła zębate vanosów, napinacz, a nawet pompa vacuum...
Awatar użytkownika
Palec11
Przyjaciel forum
BMW: e46
Państwo: Polska
Województwo: lubelskie
Miasto:

Post autor: Palec11 »

Więc tak temat otwarty wymiana podstawy filtra oleju NIE pomogła zarechotanie jak było tak jest nadal ...
damiang

Tak myślałem, że tak będzie :-/ W majówkę będę robił rozrząd dam znać czy coś pomogło.
Awatar użytkownika
Palec11
Przyjaciel forum
Miasto:

Czekam na infro z tego co ja wiem u mnie rozrząd był robiony z 5 lat temu patrzyłem przez korek oleju łańcuch był dobrze napięty ...
damiang

Zostają vanosy :-)
Awatar użytkownika
Palec11
Przyjaciel forum
Miasto:

damiang pisze:Zostają vanosy :-)
Nie wiem co gorsze ... Daj znac na PW moze ktoregos dnia cos pogrzebiemy razem przy naszych autach z jednego miasta jestesmy ;)
damiang

Palec11 pisze: Nie wiem co gorsze ... Daj znac na PW moze ktoregos dnia cos pogrzebiemy razem przy naszych autach z jednego miasta jestesmy ;)
Jak najbardziej jestem za takimi działaniami, w majówkę się jakoś dogadamy, bo teraz pogoda jest jaka jest :-)
Awatar użytkownika
Dzidek90
Przyjaciel forum
BMW: E91 Fl
Rok produkcji: 2011
Województwo: śląskie
Miasto: Lędziny
VIN: F038885

Post autor: Dzidek90 »

A może to coś z zespolem regulacyjnym wałków rozrządu?

PS. Jeśli taka propozycja była to sory, ale nie czytałem całego tematu :lol:
BMW
Dla Ciebie to trzy zwykle litery,
Dla mnie zaś silnik i koła cztery.
Jedyna marka która ma dusze,
Na inne auto juz się nie skuszę.
Awatar użytkownika
Tomos
Bywalec forum
BMW: E46 sedan 318i N42
Rok produkcji: 2003
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Oleśnica

Post autor: Tomos »

Mam kupioną obudowę filtra z zaworkiem. Wymienię ją i też napiszę czy to coś dało. Wymieniałem też napinacz łańcucha, i też raz grzechotanie jest raz nie :( oby to nie był vanos do roboty.
damiang

Jest jeszcze opcja, że te piękne dźwięki wydaje pompa vacuum kiedy chodzi na sucho póki nie nabierze oleju. Moja jest na wymarciu także nie zdziwię się jakby to było to...
ODPOWIEDZ