N42B20 (Rechot na zimnym) VANOS/ROZRZĄD/POMPA OLEJU
U mnie zarechocze raz na 2 miesiące przy odpalaniu, samo się naprawiło nic nie ruszałem...
-
- Bywalec forum
- BMW: E46
- Rok produkcji: 2002
- Państwo: Polska
- Województwo: dolnośląskie
- Miasto: Wrocław
o dziwo u mnie po skasowaniu błędów, gdyż wyskoczył czujnik wałka ( błąd nie wrócił) zmieniły się obroty jałowego z 600 na 700 (patrząc na obrotomierz) a rechot na zimnym wrócił.. nie było go od stycznia.. coś musi być na rzeczy.. 

-
- BMW: e46 318i 143KM
- Rok produkcji: 1000
Jak tam Panowie z Waszymi rechotami? ja jestem od miesiąca posiadaczem bawarki i niestety raz rechot jest raz rechotu nie ma. Byłem przekonany że na zimnym tylko więc pewnie zaworek zwrotny w podstawie ale zdaży się, że po 2 godzinach też zarechocze... Jako że zaworka nie da się wymienić a cała podstawa 1tys zł. nowa. Koła do Wanosa obydwa też 1000zł w bardzo dobrym stanie to raczej wypadałoby olać temat tak mi się wydaję, hm?
- niepoklikam
- BMW: E46 318Ci n42b20
Cześć. Przeczytałem cały temat i pozwolę sobie go odświeżyć. Od tygodnia mam podobny problem z moim n42. Co rano charakterystyczny rechot przez sekundę. Czy ten zawór jest nie wymienny? Widzę, że dostępne są takie zaworki do m43 a na zdjęciach wyglądają podobnie. Ktoś gdzieś w necie napisał, że zdemontował zawór i rozciągnął sprężynę i problem rechotania zniknął. Czy ktoś zbliżył się od września do rozwiązania problemu?
-
- Bywalec forum
- BMW: E46 318i n42
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Miasto: Toruń
Żeby mieć 100 procent pewności proponuję przed włączeniem zimnego silnika odkręcić filtr oleju i sprawdzić czy w górnym małym oczku stoi olej czy nie ma tam nic. Jeśli nie ma i po włączeniu zarechocze to z pewnością zaworek puszcza olej na dół.
-