N42B20 (Rechot na zimnym) VANOS/ROZRZĄD/POMPA OLEJU
- Palec11
- Przyjaciel forum
- BMW: e46
- Państwo: Polska
- Województwo: lubelskie
- Miasto:
Ja mariusz mam w domu tylko srubokret z biedronki z wymiennymi koncowkami i kilka zwyklych kluczy i w zasadzie to wszystko
Chce kupic sobie komplet nasadowek bo i tam to planowalem a wymiana tej podstawy bedzie doskonalym pretekstem do wyprobowania ich
poza tym nieraz musialem gdzies latac porzyczac od znajomych a tak bd mial swoje 

-
- BMW: E46 N42B20
- Rok produkcji: 2002
- Województwo: zachodniopomorskie
- Miasto: koszalin
Witam wszystkich, posiadam sedana z tym silnikiem i również mi grzechotało przy pierwszym odpaleniu /kilka sekund/ i tak se jeździłem. Kilka dni temu odstawiłem do mechanika na wymianę oleju. Po kilku godzinach znajomy dzwoni że zajrzał do rozrządu i miałem farta jakich mało bo rozsypał się ślizg łańcucha a sam łańcuch uszkodził czujnik położenia wałka. Nie mówię że grzechotanie to jak u mnie luźny łańcuch ale warto sprawdzić.
Jakby ktoś był zainteresowany to mam fotki połamanego ślizgu i wyciągniętego łańcucha. Dodam że auto teoretycznie 120 tyś przebiegu.
Jakby ktoś był zainteresowany to mam fotki połamanego ślizgu i wyciągniętego łańcucha. Dodam że auto teoretycznie 120 tyś przebiegu.
- Palec11
- Przyjaciel forum
- Miasto:
mxsebek pisze:Witam wszystkich, posiadam sedana z tym silnikiem i również mi grzechotało przy pierwszym odpaleniu /kilka sekund/ i tak se jeździłem. Kilka dni temu odstawiłem do mechanika na wymianę oleju. Po kilku godzinach znajomy dzwoni że zajrzał do rozrządu i miałem farta jakich mało bo rozsypał się ślizg łańcucha a sam łańcuch uszkodził czujnik położenia wałka. Nie mówię że grzechotanie to jak u mnie luźny łańcuch ale warto sprawdzić.
Dawaj zdjęcia

- Palec11
- Przyjaciel forum
- Miasto:
ADMINISTRACJA PRZEPRASZAM ZA POST POD POSTEM ALE LUDZIE CZEKAJĄ NA INFORMACJĘ W TYM TEMACIE.
Więc tak dziś wymieniłem podstawę z zaworkiem i wydaję mi się że wszystko OK jest jutro bd miał 100% pewności że to pomogło.
Więc tak dziś wymieniłem podstawę z zaworkiem i wydaję mi się że wszystko OK jest jutro bd miał 100% pewności że to pomogło.
U mnie niestety tak to wygląda póki co: https://youtu.be/MvcdfEVyw6A
Palec11 mam nadzieję, że już Ci nie będzie bzyczał przy rozruchu
Z ciekawostek u mnie potrafi być cisza przez tydzień także daj mu chwile 
Palec11 mam nadzieję, że już Ci nie będzie bzyczał przy rozruchu

-
- Bywalec forum
- BMW: 318i N42B20A
- Rok produkcji: 2002
- Województwo: łódzkie
- Miasto:
to jest rozrzad , wymieniles napinacz na ten nowego typu ? ewentualnie ten zawor zwrotny ale obstawiam raczej rozrzad, jaki olej zalany ?damiang pisze:U mnie niestety tak to wygląda póki co: https://youtu.be/MvcdfEVyw6A
Palec11 mam nadzieję, że już Ci nie będzie bzyczał przy rozruchuZ ciekawostek u mnie potrafi być cisza przez tydzień także daj mu chwile
Też miałem rechot po nocy ale wymienilem napinacz i aktualnie łańcuch mam tak naciągniety
https://www.youtube.com/watch?v=q5GS80uaAs8
Ogólnie jeszce sprawdzcie czy nie macie takiego dzwieku
https://www.youtube.com/watch?v=tk1byPMOxSI
bo to jest ewidentnie zacinajacy sie bendix w rozruszniku
i cisza...
Olej Liqui Moly 5w30 , po zmianie z castrola wyciszyl silnik.
-