Witajcie
Mam na imię Kamil, pochodze z Częstochowy, mam 23 lata i w niedługim czasie pragnę przesiąść się z mojego "szkolnego" Citroena C2, na śliczną E46. Do tej pory potrzebowałem auta ekonomicznego (1.4 HDi) do poruszania po mieście (na uczelnię i do kobiety). Teraz jednak, zbliżając się ku zakończeniu studiów, mając na uwadze ślub w niedługim czasie, szukam czegoś większego. Dodatkowo w Cytrynie nie posiadam klimatyzacji a to duże utrudnienie.
Bardziej ponad moc, przekładam wygląd samochodu (a jak wszyscy wiemy E46 wygląda znakomicie). Nadal jeszcze studiuję, a praca którą posiadam nie przynosi jakichś kokosów. Dlatego myślę nad zakupem jakiejś 4-rzędówki. Bardziej przekonuje mnie 318i z lat 1999-2001. Szwagier ma 316 i uważam że jest ona wystarczająca do mojego stylu jazdy (oszczędna, delikatna). Oczywiście kieruje się opinią innych, a Ci w większości polecają jednak 318i jeśli chodzi o "czwórki".
Dodatkowo myślę o gazie, teraz Cytryna spala około 5,5 do 6 litrów ropy / 100km (cykl mieszany), patrząc na cenę gazu mogę sobie pozwolić na spalanie 12 litrów gazu ażeby koszty pokonywania 100km były zbliżone. Dlatego uważam że taki silniczek będzie dla mnie idealny. Przyrost mocy też będzie znaczny - przesiadka z 68 koni na 118 to dużo.
I tutaj już pierwsze pytanko - lepiej kupić auto od razu z gazem, czy bezpieczniej dorwać coś w benzynie na niemieckich blachach i samemu to "zgazować" ?
Tak jak wspomniałem, cenię sobie wygląd auta - dlatego myślę o masie zmian, które chciałbym wprowadzić w życie po zakupie auta

Najbardziej kręci mnie kolor czarny, poza nim grafitowy ewentualnie srebrny
O zmianie myślę w przeciągu 2 miesięcy, na razie chcę dokładnie poczytać, przemyśleć, poradzić się, a potem sprzedaż Cytryny i kupno E46. Powoli, spokojnie bez zbędnego napalania się.
Pozdrawiam wszystkich!