M54B22 gaśnie przy dojeżdżaniu / hamowaniu .

Evo9pl
Bywalec forum
BMW: E46
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: kujawsko-pomorskie
Miasto: Bydgoszcz

Post autor: Evo9pl »

Witam odkopuje stary temat. Gdyż kupiłem Sedana z tym silnikiem i 2 letnia instalacja Zenit Pro mam dokładnie ten sam problem co koledzy w temacie, gaz regulowany już 3 razy i nic chwilę jest dobrze i zaraz znów gasnie. Było lewe powietrze na gumie, to już zrobiłem i jest szczelny dolot rozkładam już ręce....

Awatar użytkownika
scghost
Bywalec forum
BMW: 320i
Rok produkcji: 2000
Województwo: małopolskie
Miasto: Krakow
VIN: CF26066

Post autor: scghost »

sprawdzales np. dymem ze szczelny?
przeplywke czysciles?
Obrazek
Moja zabawka :)
Moje youtuby -> -=klik=-
Okresy wymian i przeglądów -> >klik<
Evo9pl
Bywalec forum

scghost pisze: 30 wrz 20, 1:16 sprawdzales np. dymem ze szczelny?
przeplywke czysciles?
Dymem nie sprawdzalem, a przepływka czysciutka siemens wyglada mi na nowa, poprzedni własciciel ja chyba wymieniał.
Awatar użytkownika
maniek21112
Specjalista
BMW: 320d touring M47N 210ps_433nm 328ia sedan M52TUB28
Rok produkcji: 2003
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Świdnica_Wrocław

Post autor: maniek21112 »

Błędy? Korekty paliwowe jak wyglądają na lpg a jak na pb?
Diagnostyka INPA ISTA NCS PASOFT uszczelniacze zaworowe n42/46 oględziny Świdnica/Wrocław tel. 782-784-200
328ia mańka i żony ;) cosmosschwarz
540ia black-sapphire metalic
740IL island-green
Evo9pl
Bywalec forum

Witam wcześniej były błędy 227 228. Teraz nic nie wyskakuje, wrzucam filmik z inpy, niewiem czy wystarczy jakby co to mam inpe, kabelek itd

Jeżeli potrzeba więcej informacji to powiedzcie jakie. Orłem mechaniki ani diagnostyki to nie jestem hehe ale coś tam kumam😉😉

Ogólnie to zastanawiam się czy nie wyczyścić krokówca ponieważ guma dolotu była peknieta i szlo lewe powietrze (niewiem jak długo), nieszczelnosc zniwelowana, ale brudny krokowiec mógłby coś namieszać? To gasniecie nie zdarza się zawsze. Często w korkach czy na światłach.

Awatar użytkownika
maniek21112
Specjalista
BMW: 320d touring M47N 210ps_433nm 328ia sedan M52TUB28
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Świdnica_Wrocław

Post autor: maniek21112 »

Są ok, widać, że nie ma nieszczelności, wyczyść krokowca. Pokaż jeszcze masę powietrza na wolnych obrotach po rozgrzaniu, bez odbiorników prądu.
Diagnostyka INPA ISTA NCS PASOFT uszczelniacze zaworowe n42/46 oględziny Świdnica/Wrocław tel. 782-784-200
328ia mańka i żony ;) cosmosschwarz
540ia black-sapphire metalic
740IL island-green
Ugasso
Bywalec forum
BMW: E46 320Ci 170km
Rok produkcji: 2004
Województwo: pomorskie
Miasto: Gdańsk

Post autor: Ugasso »

No mi tez tak robilo tylko na gazie. Gasl w czasie jazdy po wrzuceniu na luz. Bylem u gazownikow to kazdy tylko czarowal i pierdolo swoje lamento. Pojechalem do jednego kumatego i mi mowi ze to sa za waskie albo za krotkie dysze chyba wtryskiwaczy gazu teraz dokladnie nie pamietam. I ze wiele beemek ma takie montowane o potem takie cuda sie dzieja. Gdy to wymienil to problem juz nie wrocil.
krystian346l
BMW: 330i
Województwo: śląskie
Miasto: Czeladź
VIN: Km67469

Post autor: krystian346l »

Jeśli problem pojawia na benzynie i gazie to zainteresuj sie czujnikami położenia wałków rozrzadu na początek sprawdź czy pokrywa je metaliczny nalot - to tworzy ekran.
P.s w łatwy sposób można sprawdzić nieszczelność dolotu dezodorantem - silnik zmieni obroty.
Evo9pl
Bywalec forum

krystian346l pisze: 3 paź 20, 11:09 Jeśli problem pojawia na benzynie i gazie to zainteresuj sie czujnikami położenia wałków rozrzadu na początek sprawdź czy pokrywa je metaliczny nalot - to tworzy ekran.
P.s w łatwy sposób można sprawdzić nieszczelność dolotu dezodorantem - silnik zmieni obroty.
Na benzynie jest Bajka chodzi idealnie nic dodać nic ująć, lewego powietrza napewno niema, jestem na nie "uczulony" 😅.
Ewidentnie jest to po stronie lpg ogólnie nie podoba mi się rozstawienie wtrysków więc jadę we wtorek do gazownika może niech on sprawdzi pod macha a nie tylko kabelek podłączać 😁😁

https://ibb.co/hCCfqyG

Zdj rozmieszczenia wtryskow
Evo9pl
Bywalec forum

Ugasso pisze: 1 paź 20, 12:20Ugasso
Witam potwierdziły się słowa Ugasso miałeś racje odwiedziłem 3 gazowników, każdy tylko kabelek i strojenie. aż w końcu zadzwoniłem do jednego konkretnego do którego pojechałem i pierwsze co sprawdzał dysze w wtryskach. założył dysze z wężykami, podobno jakieś dedyki do bmw. i mowi że te silniki są tak dziwne ze jeden potrzebuje takich dysz a drugi nie i chodzi idealnie. Temat do zamknięcia wszystko sprawne działa pzDr :lpg: :lpg: :lpg:

ODPOWIEDZ