Wybór stacji multimedialnej do bmw e46

Pytania, porady, problemy dotyczące systemów audio, nawigacji satelitarnej i cb radia
Kamil0
Bywalec forum
BMW: E46
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: warmińsko-mazurskie
Miasto: Elbląg

Post autor: Kamil0 »

Też na początku zastanawiałem sie jak to będzie działac przy niskich temperaturach, zastanawiałem sie nawet czy nie poczekać parę dni aż przejdzie ta fala mrozów :D Co prawda nie było u mnie jeszcze -20, ale rano jest -18 na zewnątrz i nie ma żadnej zauważalnej zmiany ani w szybkości ani czułości ekranu.
Co do kosztów, kupiłem bezpośrednio od producenta, podpiąłem sie do grupowego zamówienia na e46fanatics, dostalismy $28 zniżki, a więc:
-Stacja bez map $379
- przesyłka $19.99 dodatkowo wziąłem jakieś ubezpieczenie za $5
Po za płaceniu przez PayPal wyszło mi 1280zł z groszami. Poprosiłem sprzedawce żeby zadeklarował niższą wartość oraz określił paczkę jako prezent i zrobił to,
ale i tak musiałem zapłacić 175zł cła. Chyba, że to firma kurierska przycieła, bo kazali zapłacić przy odbiorze i dali tylko papier że to na poczet cła, a papier od celni przyślą jak dostaną. Reasumując całość zamknęła się w 1455zł. Gwarancja oczywiście 2 letnia. Dobre jest to że na e46fanatics cały czas jest kontakt z przedstawicielem producenta i można go o wszystko zapytać, pomaga też jak jest jakiś problem techniczny. Np jest jedna głupia rzecz w stacji, jak ustawi sie bluetooth na automatyczne połączenie z telefonem to przy włączeniu odrazu wskakuje bluetooth mode, a nie źródło jakie sie wybrało w opcjach, eonon tłumaczy to tym, że uznał bluetooth jako częściej używany niż sd albo usb. Na szczęście pare osób które kupiło stacje napisało że im sie to nie podoba i eonon zaraz wysłał up softu który to zmienia :) Widać, że kontakt z firmą nie urwa się w momencie wpłaty kasy pewnie w głównej mierze dlatego, że nie chcą tracić innych klientów :D
To co mnie pozytywnie zaskoczyło i moim zdaniem jest dużym plusem to dźwięk, Stacja jest niewyobrażalnie głośniejsza w porównaniu do mojego wcześniejszego buisness cd. Ma sie wrażenie jakby głośniki były na wzmaku. Oczywiście nie porównuje eonona do markowych 1dinów jak np pioneer itd, bo tam sie czuje bass na sobie. W każdym razie moim zdaniem eonon gra dużo lepiej niż blaupunkt buisness CD, wrzucić tylko jakieś dobre głośniki ze zwrotnicami i dźwięk będzie cacy :good: Nawigacja śmiga aż miło, ja akurat wgrałem Automape bo się do niej przyzwyczaiłem, ale chłopaki piszą że iGO też śmiga. :good:
Podświetleń guzików jest kilka do wyboru, jest tez pomarańczowy ale różni się troche np od podświetlenia klimatronika, jest jakby troche jasniejszy. Mnie osobiście to nie razi.
A z minusów to tunner radiowy, wydaje mi się że jednak jest troche gorszy od oem, znajduje te same stacje, ale w niektórych zadupiach słychać szumienie. Jeden gość z e46fanatcis polecił jakaś przejściówka z ebay która pomogła, później może też spróbuje.
Jest jeszcze drugi minus jaki zauważyłem, chociaż niewiem czy to będzie minus wszystkich stacji dla e46 czy tylko eonon. Mianowicie konsola w miejscu radia jest wystawiona na światło, o ile teraz nie ma żadnego problemu w odblaskiwaniu światła i wszystko wygląda łądnie o tyle w czasie letnim gdy słońce będzie mocno świeciło centralnie w tylnią szybe to wyświetlacz może trochę odbijać światło. Przedwczoraj właśnie słońce mocno dawało, a jak ustawiłem się centralnie tylną szybą do promieni to słabo było widać wyświetlacz. W planach mam przyciemnianie bocznych i tylnej szyby, może akurat też coś na to pomoże, poza tym zdałoby się zamienić folie na wyświetlaczu na matową antyodblaskową bo oryginalna świeci strasznie.
Ogólnie jak narazie stacja na plus i jestem bardzo zadowolony . Więcej wam napisze jak troche dłużej z nią pojeżdże.
kubaa88
Bywalec forum
BMW: 330D /224HP/500NM :]
Rok produkcji: 2002
Województwo: łódzkie
Miasto: Sieradz/Heerhugoward

Post autor: kubaa88 »

Kamil0 pisze:W planach mam przyciemnianie bocznych i tylnej szyby, może akurat też coś na to pomoże,
Nie pomoże mam przyciemnione szyby i w słońcu i tak światło odbija sie od wyświetlacza :)
Bo gdyby nie Niemce nie jeździł bym teraz w Beemce :D

Mój 3 litrowy Szatan :) ---> https://e46forum.pl/3-litrowy-szatan-bbs-s13-znowu-lato-str-6094
Kamil0
Bywalec forum

kubaa88 pisze:
Kamil0 pisze:W planach mam przyciemnianie bocznych i tylnej szyby, może akurat też coś na to pomoże,
Nie pomoże mam przyciemnione szyby i w słońcu i tak światło odbija sie od wyświetlacza :)
to troche lipa, ale może nie będzie tak źle :)
noSound87
Bywalec forum
BMW: E46 318i M43
Rok produkcji: 1999
Województwo: wielkopolskie
Miasto: Poznań

Post autor: noSound87 »

Kamil dziękuję za szczegółowe streszczenie :)
Będę się jeszcze zastanawiać nad zakupem.
Miło byłoby jeszcze jakbyś poinformował nas, czy posiadasz sterowanie radiem w kierownicy - jeśli tak, to czy współpracuje ładnie z multi-stacją?

Pzdr
BMW by noSound
Obrazek
Kamil0
Bywalec forum

Ja osobiście nie mam sterowania z kiery, ale nie widziałem narazie żeby ktoś się skarżył na canbus, więc wydaje mi się, że powinno działać
Czerwony Compact
Bywalec forum
BMW: Compact
Państwo: Austria
Województwo: małopolskie
Miasto: Kraków-Wiedeń

Post autor: Czerwony Compact »

Czy mozecie koledzy mi podpowiedziec,co trzeba wymienic w konsoli, by panel climatronica pasował na dół po montazu stacji multimedialnej? Czy nie wystarczy wyjąc ten schowek nad popielniczka i juz? (Mam schowek bez klapki)
Obrazek
klaku007

Post autor: klaku007 »

Kupic stelaż pod 2 din
Czerwony Compact
Bywalec forum

Czyli takie cos?

Obrazek
Obrazek
paleta
Bywalec forum
BMW: 316
Województwo: mazowieckie
Miasto: Siedlce

Post autor: paleta »

Czerwony Compact pisze:Czy mozecie koledzy mi podpowiedziec,co trzeba wymienic w konsoli, by panel climatronica pasował na dół po montazu stacji multimedialnej? Czy nie wystarczy wyjąc ten schowek nad popielniczka i juz? (Mam schowek bez klapki)
Jasne, że tak! Nic nie trzeba kupować, wyciągasz schowek z zaczepów i w jego miejsce ląduje panel od climatronica. Bez żadnej rzeźby!
Czerwony Compact
Bywalec forum

Dzieki bardzo.
Obrazek
ODPOWIEDZ