[E46] Montaż navi
-
- Bywalec forum
- BMW: E46 330Cd+
- Rok produkcji: 2003
- Państwo: Polska
- Województwo: warmińsko-mazurskie
- Miasto: Reszel
Napisze jak to jest, zamawiasz paczke, chinol wysyla CI paczke i dochodzi do Warszawy tam decydują (losowo) czy paczka idzie dalej do sprawdzenia zawartosci czy przesylaja ją dalej do odbiorcy bez cła i bez sprawdzania jej, jeżeli sprawdzają zawartość to idzie do oddziału który jest odpowiedzialny za region w którym mieszkamy w moim przypadku WER Pruszcz Gdański, tam otwierają paczke szacują wartość, jeżeli stwierdzą że paczka jest warta więcej niż ją zadeklarowano to dostajemy pismo z prośba o przesłanie dodowu zapłaty za towar, wysylamy i w Unii Europejskiej towar do wartości 250 euro jest zwolniony z cła a vat płacimy w PL już od towaru który ma wartość do 190 zł, wyliczają wszystko na podstawie dowodu wpłaty jaki im przeslalismy i wysylają nam paczke pobraniową i na poczcie musimy uregulować należność, odesłali by paczkę jeżeli gdybyśmy odmówili zapłaty cła czy vatu, jeżeli jednak paczka nie trafi do sprawdzenia to puszczają ją dalej i dostajemy ją bez żadnego cła 10-20% paczek trafia do sprawdzenia 

-
- Bywalec forum
- BMW: 330D /224HP/500NM :]
- Rok produkcji: 2002
- Województwo: łódzkie
- Miasto: Sieradz/Heerhugoward
Na sporcie jest temat o tym sprzęcie już dwóch uzytkowników kupiło i płacili cło w okolicach 150 - 170 zł 

Bo gdyby nie Niemce nie jeździł bym teraz w Beemce 
Mój 3 litrowy Szatan
---> https://e46forum.pl/3-litrowy-szatan-bbs-s13-znowu-lato-str-6094

Mój 3 litrowy Szatan

-
- Bywalec forum
- BMW: e46 330cd
- Rok produkcji: 2004
- Województwo: śląskie
- Miasto: Rybnik
Notorycznie zamawiam paczki z dalekich krajów i z tym jest rożnie wszystko zależy od urzędu celnego. Jeżeli paczka jest zatrzymywana przez urząd celny to paczka jest otwierana i sprawdzana pod względem wartość. Jeżeli się nie zgadza Faktura zakupu z tym co jest , celnicy sprawdzają wartość tego i następnie Referat Dochodzeniowo Śledczy kieruja wniosek do najbliższego urzędu celnego w miejsca zamieszkania i wzywaja pacjenta na przesłuchanie , czy zamawiałeś takie cos , po co , do czego itp proszę o wydruki e-mailowe (korespondencje) Faktury zakupu , płatność pay pal itp. Nastepnie przesyłaja dokumenty do Referatu gdzie referat do urzedu gdzie zajmuja się sprawa.
Bardzo duzo ludzi zaniza wartość , umawiając się z sprzedawca żeby na liscie pisało gift czy tez zanizona wartość w stosunku do warotsci sprzętu. Jeżeli wykryja ze wartość sprzętu jest nizsza i kupujący zataił to mogą nałożyć kare nawet od 300 – do 5 tys zł (tzw mandat). Jeżeli zatrzyma paczkę to ja tak szybko nie wypuszcza – ciagnie się to kilka miesięcy.
Najpierw sprawa musi być umorzona i wtedy jesteśmy zwolnieni z mandatu (cena od 300 zł do 5 tyś - zapłaty więcej) wtedy otrzymujemy dokumenty do zapłaty i zwalniaja paczke <= jezeli wiedzielismy o tym ze zanizona byla lub kazalismy mu to zrobic
Rozmawiałem tak sobie z celnikiem i zapytałem co gdyby nie przyznał bym się ze paczkę zamawialem lub co gdybym nie zgodził się na zapłacenie tego wszystkiego to w tym wypadku paczka odsyłana jest na koszt sprzedającego.
Nikt w urzędzie nie jest głupi sprawdzaja jak tylko się da . ja jak wchodze z dokumentami do Katowic to już wiem jak z nimi rozmawiac i wszystko załatwiam w kilka tygodni.
Z doświadczenia wiem , gdy zamawiam to przeliczam wszystko lepiej mi jest zapłacić 500 zł wiecej niż jeździć po urzedach .
Bardzo duzo ludzi zaniza wartość , umawiając się z sprzedawca żeby na liscie pisało gift czy tez zanizona wartość w stosunku do warotsci sprzętu. Jeżeli wykryja ze wartość sprzętu jest nizsza i kupujący zataił to mogą nałożyć kare nawet od 300 – do 5 tys zł (tzw mandat). Jeżeli zatrzyma paczkę to ja tak szybko nie wypuszcza – ciagnie się to kilka miesięcy.
To albo wysyłaja paczke za pobraniem i ja mamy czy wysyłaja dokumenty do zaplaty a my pozniej dostajemy paczkesaper1008 pisze: i wysylają nam paczke pobraniową i na poczcie musimy uregulować należność
Najpierw sprawa musi być umorzona i wtedy jesteśmy zwolnieni z mandatu (cena od 300 zł do 5 tyś - zapłaty więcej) wtedy otrzymujemy dokumenty do zapłaty i zwalniaja paczke <= jezeli wiedzielismy o tym ze zanizona byla lub kazalismy mu to zrobic
Rozmawiałem tak sobie z celnikiem i zapytałem co gdyby nie przyznał bym się ze paczkę zamawialem lub co gdybym nie zgodził się na zapłacenie tego wszystkiego to w tym wypadku paczka odsyłana jest na koszt sprzedającego.
Nikt w urzędzie nie jest głupi sprawdzaja jak tylko się da . ja jak wchodze z dokumentami do Katowic to już wiem jak z nimi rozmawiac i wszystko załatwiam w kilka tygodni.
Z doświadczenia wiem , gdy zamawiam to przeliczam wszystko lepiej mi jest zapłacić 500 zł wiecej niż jeździć po urzedach .
Masz problem z kluczykiem BMW ? a może chciałbyś dorobić nowy kluczyk ? Chętnie pomogę
INPA | NCS | PA SOFT | ISTA | EWS
-
- Bywalec forum
- BMW: e46 330cd
- Województwo: śląskie
- Miasto: Rybnik
Ja Mam Katowice - zamawiam kurierem , w pocztę się nie bawię
Masz problem z kluczykiem BMW ? a może chciałbyś dorobić nowy kluczyk ? Chętnie pomogę
- MARC
- Administrator
- BMW: Search
- Województwo: małopolskie
- Miasto: KRAKOW
W końcu Adrian rozjaśnił wszelkie wątpliwości.
To ciekawe czy teraz któryś z Was zamówi sobie elektronikę bez oclenia
Tak jak on to powiedział, nie opłaca się, bo ryzyko jest za duże...
To ciekawe czy teraz któryś z Was zamówi sobie elektronikę bez oclenia

Tak jak on to powiedział, nie opłaca się, bo ryzyko jest za duże...
-