Strona 2 z 4

Re: Problem z instalacją INPY

: 07/03/16, 16:06
autor: scghost
ja mam kabel z viaken, nie mialem z nim nigdy zadnych problemow
dali mi instalke inpy, niestety linki juiz nieaktualne
ja osobiscie uzywam virtualnej maszyn z windowsem xp od trandolfa z chomika
gdzie sobie doinstalowalem INSTA itd, ale niewazne
na moim windows7 tez mi inpa dziala


musisz miec zainstalowane sterowniki do kabla, tzw. usb to serial port
bo kabel jest na usb, a inpa szuka interfejsu na porcie szeregowym, jak podepniesz kabel do komputera
wchodzisz w manager urzadzen i tam gdzies na liscie urzadzen masz ports (COM & LPT)
i ma tam byc Usb serial port (COM) otwierasz wlasciwosci tego,predkosc (bits per second) ma byc 9600
w advanced jest jakis port COM ustawiony, pewnie COM1 albo COM2,
ten sam port ma byc ustawiony w OBD.ini i hardware=usb

u mnie w INPA tez sie battery on nie swieci dopoki nie podlacze kabla do auta wiec to zaden wskaznik czy dziala
podlacz do samochodu

Re: Problem z instalacją INPY

: 08/03/16, 14:10
autor: kamil91
Zainstalowałem wszystko od początku. Port ustawiony na COM1(na COM2 próbowałem wcześniej wg sugestii Viakena) w OBD.ini też na COM1, Hardware=USB. Pliki podmienione EDIABAS.ini i OBD.ini wrzucone do EDIABAS/Bin, ponadto OBD.ini jeszcze do c:/Windows, plik INPA wrzucony do EC-APPS/INPA/CFGDAT. Sterowniki do kabla zainstalowane z płytki od Viakena. Brak błędów podczas instalacji i uruchomiania programu. Problemy zaczynają się po wejściu np. E46/Engine/N42 i w tym momencie wywala komunikat Group file : D_0012. IFH-0003: DATATRANSMISSION TO INTERFACE DISTURBED. Program will be stopped! W innych folderach jest to samo.

Re: Problem z instalacją INPY

: 08/03/16, 14:34
autor: scghost
pokaz ustawienia sterownika w managerze urzadzen

Re: Problem z instalacją INPY

: 08/03/16, 14:50
autor: kamil91

Re: Problem z instalacją INPY

: 08/03/16, 23:25
autor: scghost
u mnie na wirtualce z xp sa dokladnie takioe same ustawienia jak ty masz

natomiast na win7 mam:
wielkosci transferu: 4096 (oba)
czas opoznienia: 16
reszta tak samo

Re: Problem z instalacją INPY

: 09/03/16, 16:27
autor: kamil91
Na VMware po ustawieniu wszystkiego, zdawać by się mogło dobrze; mam to samo.

Re: Problem z instalacją INPY

: 09/03/16, 18:32
autor: kotaphone
Panowie. Ale czas opóźnienia to musi być 1ms, a nie 16 tak jak się nieraz przestawia, lub z automatu leci.

Re: Problem z instalacją INPY

: 09/03/16, 20:28
autor: scghost
jak widac nie musi

Re: Problem z instalacją INPY

: 10/03/16, 9:10
autor: kamil91
Jak to jest z tym HARDWARE w OBD.ini w wersji gotowiec V3 od trandolfa jest ustawioneHARDWARE =OBD, a podobno ma być =USB?

Re: Problem z instalacją INPY

: 10/03/16, 11:09
autor: rafał18
moze ktos wytłumaczyc łopatologicznie jak wyszukac kabel na wirtualnej maszynie od trandolfa?

©2020 phpBB SEO by Inveo