[e46] po wymianie akumulatora nie odpala

Problemy i ich rozwiązania związane z elektroniką i alarmami w Naszych trójkach
salas89
Bywalec forum
Posty: 33
Rejestracja: 12 paź 12, 13:12
BMW: e46 Touring 320D
Rok produkcji: 2002
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Gliwice

#1

Post autor: salas89 »

witam mam problem moja padlinką po wymianie aku zajechała pod dom i już nie odpala . W inpie i ista w błędach wyskakuje 4a42 błąd złącza EWS , i błędy świec żarowych . Podmieniłem kompa , ews , kluczyk i antenę pierścieniową . Ale dalej nic z tego auto nie reaguje . W stacyjce po przekręceniu kluczyka prąd przechodzi dalej . Bezpieczniki sprawdzone te w schowku i w bagażniku . W aucie uszkodzone kable tylniej klapy bo czasem sama sie otwiera ale wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego . Ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny ?
tabacznik
Bywalec forum
Posty: 108
Rejestracja: 1 lut 17, 21:25
BMW: E46 320i M52TUB20
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: podlaskie
Miasto: Białystok
VIN: JM44173

#2

Post autor: tabacznik »

Nie wspomniałeś o tym, ale może klema luźna? Styka na tyle, aby był zapłon, ale w dalszym ciągu za mało aby zakręcić silnikiem. Miałem podobny problem w Mondziaku 2.0 TDCi, jak codziennie zimną wyciągałem aku do piwnicy. A że się nie chciało codziennie klem kręcić, to zrobiłem taki lekki ścisk, aby ściągać i nakładać bez oporów. Któregoś ranka, zapłon był, ale nie było wystarczającego styku, aby odpalić.
salas89
Bywalec forum
Posty: 33
Rejestracja: 12 paź 12, 13:12
BMW: e46 Touring 320D
Rok produkcji: 2002
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Gliwice

#3

Post autor: salas89 »

klema ok . Dzisiaj odkryłem że wraz z nie odpalaniem , nie działają wycieraczki przednie , i czasami trzeba 2 a nawet 3 razy kliknąć na kluczyku aby auto się zamknęło . Po odłączeniu aku na 30 min auto odpaliło , niestety tylko raz . Klapa tył nie otwiera się a szyba tylnej klapy otwiera się może 1 na 10 razy . Czy te problemy mogą być spowodowane uszkodzeniem wiązki klapy bagażnika bądź modułu komfortu bo w dniu wymiany aku szyba tylna i klapa notorycznie samoczynnie się otwierały ale auto normalnie odpalało . Podmieniłem juz 3 anteny pierścieniowe ews , sygnał z stacyjki idzie do ews , natomiast z ews tym czarnym grubym kable już nie . Czy ktoś wie jakie napięcie idzie na antenę pierścieniową ews ?
Lashie
Bywalec forum
Posty: 893
Rejestracja: 5 gru 17, 19:57
BMW: E46 318i fl w sedesie
Rok produkcji: 2002
Państwo: Polska
Województwo: zachodniopomorskie
Miasto: Szczecin
VIN: Fz51423
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post autor: Lashie »

A ja bym szukał czy masa jest dobrze podpięta, zarówno do silnika jak i karoserii, wyczyść tez masę przy sterowniku.
salas89
Bywalec forum
Posty: 33
Rejestracja: 12 paź 12, 13:12
BMW: e46 Touring 320D
Rok produkcji: 2002
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Gliwice

#5

Post autor: salas89 »

masy posprawdzane i przeczyszczone ale dalej nie odpala
Napisz odpowiedź
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatnia aktywność

Wróć do „Elektronika”