[320i 2001r.] Immobilizer... albo i nie?

Problemy i ich rozwiązania związane z elektroniką i alarmami w Naszych trójkach
Sevarco
Bywalec forum
Posty: 13
Rejestracja: 29 maja 23, 17:13
BMW: 320i Touring M54B22
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Żory
VIN: JS80816
Płeć:

#1

Post autor: Sevarco »

Dzień dobry, jest to mój pierwszy post na forum, mam nadzieje że nie zjecie mnie za ewentualne machnięcie się z działem.

Otóż sprawa wygląda tak, kupiłem E46 od prywatnej osoby, autko zadbane, czyste, suche, no bajeczka. Od samego wejścia miałem zaznaczone, że samochód miał problem z rozrusznikiem, ale gość dorzucił mi nówkę pod wymianę. Pojeździłem dwa dni, auto klękło przed domem (elektronika się zapalała, ale samochód nawet nie podjął próby kręcenia rozrusznikiem), trochę nim pobujałem, jako że stuknąć rozrusznika nie dało rady (niestety, ręka nie zgina mi się w 14 miejscach) i zaskoczył.

Naprowadzony na taki trop pojechałem do elektromechanika na wymianę rozrusznika. Okazało się że nie pasuje, ale to trochę inna sprawa - został zregenerowany. Diagnoza - rozrusznik zakręcił na stole, mógł mieć problemy ze względu na to, że puszczał masę po jednej szpilce (którą aż wspawało w korpus). Na miejscu samochód zapalił jeszcze z 5 razy, bo sprawdziłem. Zadowolony, że autko śmiga, zajechałem załatwić swoje sprawy i... powtórka z rozrywki. Elektronika sie zapala, rozrusznik nie kręci.

Samochód zaholowany z powrotem - po podłączeniu pod OBD wyrzuca problem z rozpoznaniem kodu autoryzacyjnego, jednak numery kluczy rozpoznaje poprawnie. Było to w piątek.

Dzisiaj sprawa sie pokićkała, trochę rozłożyłem ręce i pytam tutaj - rano autko nie podjęło próby zakręcenia przez mechanika, przyjechał elektryk cudotwórca, włożył klucz i zapalił. Aż znów przestało kręcić, w krótkim czasie, bez żadnego sensownego powodu. Będą to sprawdzać jeszcze jutro, ale dość szybko kończy mi sie cierpliwość - pytanie, czy ktoś z Was spotkał sie z takim problemem?

BMW E46 Touring, 2001, 2.2 170KM. Problem raz występuje, raz nie, więc jest bardzo sneaky do zdiagnozowania. Problemu szukać bardziej w kluczach, w stacyjce (cała kostka? cewka?), w EWS? Czemu raz ogarnia, co mu kluczyk śpiewa, a innym razem jest głuchy zarówno na klucz jak i moją podwórkową łacinę? :unknown:

Z góry dzięki za naprowadzenie na jakiś trop!

edit: Uściślając, sprawdzałem na całym komplecie kluczy - wcześniej działał każdy, teraz żaden. W obu kluczach, które mają pilot, centralny działa bez zarzutu, więc wątpie by był to problem z kodowaniem.
Awatar użytkownika
scghost
Bywalec forum
Posty: 7217
Rejestracja: 11 kwie 15, 22:18
BMW: 320i
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Krakow
VIN: CF26066
Lokalizacja: Kraków

#2

Post autor: scghost »

a akumulator naładowany? ;)
Obrazek
Moja zabawka :)
Moje youtuby -> -=klik=-
Okresy wymian i przeglądów -> >klik<
Sevarco
Bywalec forum
Posty: 13
Rejestracja: 29 maja 23, 17:13
BMW: 320i Touring M54B22
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Żory
VIN: JS80816
Płeć:

#3

Post autor: Sevarco »

Nie no, gdybym tego nie zweryfikował, to już wstyd :D Poza tym jest dość świeży, ~3 miesiące w autku siedzi.

Nie miałem wcześniej do czynienia z taką "technologią" (E30 miało elektryki tyle co nic), stąd też nawet nie wiem gdzie szukać :cry:
Sevarco
Bywalec forum
Posty: 13
Rejestracja: 29 maja 23, 17:13
BMW: 320i Touring M54B22
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Żory
VIN: JS80816
Płeć:

#4

Post autor: Sevarco »

Stacyjka przejrzana, w porządku. Klucze przejrzane, z tego jeden porobione "w razie w", jakby było z nim coś nie tak, nic. Wyjąłem EWS i zlutowałem dwa "szerokie piny", oddałem komputer silnika do zrobienia obejścia. No i rozrusznik kręci... Ale poza tym echo. Pompa paliwa chodzi. Na miejscu sprawdziłem jeszcze bezpieczniki, ale wszystko git.
Gość od komputera zrobił lipę w obejściu? Co - poza rozrusznikiem - blokuje komputer jeśli nie pasuje mu immobilizer, lub w tym wypadku, brak kostki EWS?
Awatar użytkownika
maniek21112
Specjalista
Posty: 10346
Rejestracja: 6 wrz 17, 8:18
BMW: 320d touring M47N 210ps_433nm 328ia sedan M52TUB28
Rok produkcji: 2003
Państwo: Polska
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Świdnica_Wrocław

#5

Post autor: maniek21112 »

Prawdopodobnie coś poszło nie tak z usunięciem ews z dme.
Diagnostyka INPA ISTA NCS PASOFT uszczelniacze zaworowe n42/46 oględziny Świdnica/Wrocław tel. 782-784-200
328ia mańka i żony ;) cosmosschwarz
540ia black-sapphire metalic
740IL island-green
730I V8 orient-blau
Sevarco
Bywalec forum
Posty: 13
Rejestracja: 29 maja 23, 17:13
BMW: 320i Touring M54B22
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Żory
VIN: JS80816
Płeć:

#6

Post autor: Sevarco »

Jest szansa, że ktoś z Was poleci mi dobrego fachowca który ogarnie to do porządku? Rybnik - Jastrzębie, ewentualnie Katowice. W Żorach już wyczerpałem możliwości, a ten który spartaczył, a kasę skasował, telefonu nie odbiera, na SMSy nie odpisuje ;) Cena nie gra roli, termin już bardziej.
w0jta5
Bywalec forum
Posty: 177
Rejestracja: 26 lis 21, 8:02
BMW: E46 318+
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Karkonosze
VIN: JT02111

#7

Post autor: w0jta5 »

Wyślij do Adamo motorsport.
Sevarco
Bywalec forum
Posty: 13
Rejestracja: 29 maja 23, 17:13
BMW: 320i Touring M54B22
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Żory
VIN: JS80816
Płeć:

#8

Post autor: Sevarco »

Dobra, odpowiadam dopiero teraz, bo dopiero na dniach(!!!) auto ruszyło.
"Fachowiec" twierdzi, że sterowniki (żeby to jeden ;) ) były brzydko mówiąc jebnięte. Omijka zrobiona, zostałem z oryginalnym sterownikiem i najpewniej martwym EWSem, kompletnym zestawem startowym i jednym, najpewniej całkiem martwym sterownikiem. Nie wiem, na ile to skill issue człowieka który to programował, a na ile MS43 faktycznie zdychają jak muchy, tak czy siak problem został rozwiązany.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Napisz odpowiedź
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatnia aktywność

Wróć do „Elektronika”