[318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

kali1981
Bywalec forum
Posty: 30
Rejestracja: 01/05/10, 11:10
BMW: 320i 2.2B 170KM
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: podkarpackie
Miasto: Jarosław
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: kali1981 » 10/03/12, 15:14

Gość mi przysłał podróbkę bo mechanik mi to potwierdził ale dzwoniłem i powiedział ze nie jest w stanie wszystkiego dopilnować i żebym odesłał to wyśle oryginał i tak zrobiłem na razie czekam.


fich
Bywalec forum
Posty: 42
Rejestracja: 07/04/11, 10:54
BMW: E46 320i
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: podlaskie
Miasto: łomża
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: fich » 11/03/12, 10:27

kolego mam podobny problem sprawdzałem wszystkie czujniki wały itp. okazało się że to pompa paliwa nie dawała dobrego ciśnienia

kali1981
Bywalec forum
Posty: 30
Rejestracja: 01/05/10, 11:10
BMW: 320i 2.2B 170KM
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: podkarpackie
Miasto: Jarosław
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: kali1981 » 11/03/12, 12:32

A jakie miałeś dokładnie objawy?
Bo u mnie rana zawsze odpali a jak gdzieś pojadę i wyłączę na chwilę to nie mogę go odpalić zazwyczaj pomaga otwarcie i zamknięcie centralnym i wtedy odpala ale jak postoi 30-40min odpalenie trwa czasami 10-15min i przez ten czas za każdym razem jak kręcę to nie ma absolutnie żadnego objawu że silnik łapie tylko kręci rozrusznik i tyle jak by nie było ani kropli paliwa i po kilkunastu minutach po włożeniu kluczyka odpala od razu i nawet jak wyłączę i włączę już za każdym razem od razu odpali.

fich
Bywalec forum
Posty: 42
Rejestracja: 07/04/11, 10:54
BMW: E46 320i
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: podlaskie
Miasto: łomża
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: fich » 14/03/12, 20:08

witam kolego objawy mam takie same, cholera już mnie nerwica bierze z tym odpalaniem wymiana pompy miała coś dać i dupa, teraz ciśnienia nie ma na listwie wtryskowej, zrobili listwę to teraz CZUJNIK WAŁKA ROZRZĄDU cholera ponad 100 kosztuje i żadnej gwarancji że to coś pomoże, niby na kompie wyskakuje tylko że on ale nie wiadomo.
To ten sam czujnik nr1 tzw. jeśli go wymienisz to daj znać czy coś dało to i ja zamawiam i wymieniam
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=99&t=116541 podobno wymiana pomaga


Czujnik wymieniony efekt ten sam, nie mam już siły i pomysłu co jest z tym samochodem

kali1981
Bywalec forum
Posty: 30
Rejestracja: 01/05/10, 11:10
BMW: 320i 2.2B 170KM
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: podkarpackie
Miasto: Jarosław
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: kali1981 » 11/05/12, 22:06

Ja już jestem tydzień po wymianie czujnika wałka(ssącego) rozrządu tego z kablem.
I jak na razie wydaje się być OK bo puki co nie zdarzył mi się problem z odpalaniem ale jeszcze nie mogę być 100% pewny że już jest po problemie bo u mnie problem z odpalaniem występował sporadycznie i w pewnych szczególnych sytuacjach które w tym tygodniu może i nie wystąpiły.
Ale na razie jestem w fazie testów jeżeli problem znów wystąpi to na pewno tu napiszę.


kali1981
Bywalec forum
Posty: 30
Rejestracja: 01/05/10, 11:10
BMW: 320i 2.2B 170KM
Rok produkcji: 2001
Państwo: Polska
Województwo: podkarpackie
Miasto: Jarosław
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: kali1981 » 28/05/12, 22:16

Witam
Jednak wymiana czujnika wałka rozrządu (ssącego) nie pomogła bo w sobotę znowu nie mogłem odpalić auta i dopiero po odłączeniu akumulatora za drugim razem pomogło może za pierwszym razem na za krótko go odpiąłem.
Odczekanie kilkanaście minut też zawsze pomagało ale nie miałem na to czasu. :(
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

dusiu87
Posty: 1
Rejestracja: 31/01/12, 16:27
BMW: e46
Rok produkcji: 2002
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: rybnik
Kontakt:

Re: [318d] problem z odpaleniem

Post autor: dusiu87 » 18/03/13, 18:07

witam .
Mam ten sam problem od dzis . Gdy przekrecam kluczyk nie zapala sie zadna kontrolka na desce a silnik normalnie kreci ;/ nie mam pojecia co to jest . odłączyłem akum na 1 h i jak na razie dziala . Ale to pewnie chwilowe .

Catalina
Posty: 2
Rejestracja: 28/08/13, 14:34
BMW: E46 318i 1995cm3
Rok produkcji: 2004
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Racibórz
Gadu-Gadu: 2034790
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: Catalina » 28/08/13, 15:01

Witam

Podpinam się pod temat z nadzieją, że któryś z Panów pomoże. Kupiłam BMW 318i E46 z 2004 roku w benzynie(1995cm3) bez LPG w świetnym stanie, zadbane tylko jest jeden"mały" problem. Na zimnym pali bez problemu chodzi równo i trzyma obroty. Gdy się rozgrzeje, zaczyna gasnąć przy wciśnięciu sprzęgła i gwałtowniejszym hamowaniu (przy dojazdach do skrzyżowania itp.) Na jałowym biegu po rozgrzaniu ma max 500 obrotów. Gdy się go zgasi i odpali na nowo od razu gaśnie i trzeba chwilę gazować by "załapał". Do tego dławi się przez chwilę podczas jazdy przy ok. 4000 obrotów. Zapala się kontrolka silnika po pierwszym zgaśnięciu.

Pod komputerem pokazuje błąd: 2D29 - Plausibility diff. pressure sensor
Wymienione zostały czujniki valvetronica, kilka przewodów i uszczelek. Przepustnica ok, przepływomierz ok, kable sprawdzane pin po pinie ok, odma ok, sonda lambda ok, lewego powietrza nie bierze, nie ma świstów itp, ładowanie w porządku, chodzi cicho, nie klekocze nie kopci.

Nie wiem co dalej robic:( Mechanicy mówią "no jest problem z kolektorem dolotowym cisnienia" tyle to już wiem:) ale co?:P nikt nie umie do tego dojść. Oznaczenie tego błędu znalazłam tylko na zagranicznych forach i były to najczęściej usterki u mnie już wykluczone. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Awatar użytkownika
MARC
Administrator
Posty: 5559
Rejestracja: 12/07/11, 15:25
BMW: Search
Rok produkcji: 2004
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: KRAKOW
Gadu-Gadu: 4317162
Lokalizacja: KRAKÓW
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: MARC » 28/08/13, 15:05

Catalina pisze:Pod komputerem pokazuje błąd: 2D29 - Plausibility diff. pressure sensor
Czujnik ciśnienia na kolektorze dolotowym

Jakim komputerem diagnozowałaś ?
Warto podpiąć i sprawdzić parametry w live data...
Ten silnik jest bardzo niewdzięczny pod każdym względem.

Catalina
Posty: 2
Rejestracja: 28/08/13, 14:34
BMW: E46 318i 1995cm3
Rok produkcji: 2004
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Racibórz
Gadu-Gadu: 2034790
Kontakt:

Re: [318i] problem z odpaleniem - czujnik połozenia wału?

Post autor: Catalina » 28/08/13, 21:38

Mechanik twierdzi, że czyścił ten czujnik ciśnienia i nic się nie zmieniło. Spróbuję gdzieś znaleźć serwis który podepnie mi go "na żywo". "Niewdzięczny pod każdym względem"...zaczynam się martwić.


ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Wróć do „Benzyna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość