• Sponsor

[320d m47] Źle odpala na zimnym silniku.

[320d m47] Źle odpala na zimnym silniku.

Postautor: wafel324 » 23/11/2012, 9:33

Witam mam problem ze swoim BMW. Otóż gdy silnik jest zimny zle odpala, tzn. trzeba tak z 5sek pokręcić zanim załapie. Poprzedni właściciel wymienił wszystkie filtry oleje i inne płyny. Gdy silnik jest ciepły pali na dotyk. Jaka może być tego przyczyna?? nie ma żadnych błędów na komputerze.
Przepraszam jeśli pomyliłem działy, proszę o jakieś porady, to moje pierwsze bmw i dopiero go ogarniam.



Ostatnio zmieniony 01/12/2012, 22:39 przez wafel324, łącznie zmieniany 1 raz
wafel324
 
Posty: 14
Rejestracja: 02/11/2012, 15:00
Udzielone podziękowania: 0
Otrzymane podziękowania: 0
BMW: e46
Rok produkcji: 0
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Żory

Re: E46 320d 136koni

Postautor: Persil » 23/11/2012, 11:13

hmm pierwsze co to mi świece na myśl idą , ale mamy bardziej wykwalifikowanych forumowiczów może bd mili inne teorie jeszcze :)
Awatar użytkownika
Persil
Przyjaciel forum
 
Posty: 994
Rejestracja: 15/12/2010, 16:25
Lokalizacja: Dzielnica mordów i gwałtów ...
Udzielone podziękowania: 2
Otrzymane podziękowania: 3
BMW: 320d 136 KM
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Zabrze
Gadu-Gadu: 2698395
VIN: CA53156

Re: E46 320d 136koni

Postautor: sirek » 23/11/2012, 12:53

Po pierwsze popraw tytuł wątku bo nic nie oznacza tym bardziej problemu , o którym napisałeś. :evil:

Po drugie powinieneś najpierw podłączyć kompa i sprawdzić błędy.
Po trzecie ja obstawiam czujnik położenia wałka rozrządu który 'łapie' przy rozgrzanym silniku. 8)
Sprzedam od mojego 330 Cd : turbo gt 2260V , lusterka zewnętrzne , tylną klapę ze spoilerem Mpak
============================================================================================================

INFO na PW.
sirek
Moderator
 
Posty: 2813
Rejestracja: 30/05/2009, 21:35
Udzielone podziękowania: 5
Otrzymane podziękowania: 32
BMW: było e46 330Cd +++ jest e92 330d
Rok produkcji: 2003
Państwo: PL
Województwo: lubelskie
Miasto: Lublin

Re: E46 320d 136koni

Postautor: xlc » 23/11/2012, 13:10

sirek pisze:Po trzecie ja obstawiam czujnik położenia wałka rozrządu który 'łapie' przy rozgrzanym silniku. 8)

Z tego co mi wiadomo to w M47 nie ma takiego czujnika a jego zadanie spelnia wtrysk sterujacy... jesli jestem w bledzie niech ktos mnie z niego wyprowadzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
xlc
Przyjaciel forum
 
Posty: 845
Rejestracja: 03/05/2010, 14:50
Udzielone podziękowania: 0
Otrzymane podziękowania: 39
BMW: e46 320d(M47)
Rok produkcji: 1999
Państwo: Holandia/Polska
Województwo: ---
Miasto: Maassluis/Radzionków
Gadu-Gadu: 9444464

Re: E46 320d 136koniczle odpala na zimnym silniku

Postautor: Piomi1988 » 02/12/2012, 21:36

A sterownik świec sprawdziłeś ?
Piomi1988
 
Posty: 50
Rejestracja: 30/07/2011, 9:13
Udzielone podziękowania: 1
Otrzymane podziękowania: 1
BMW: e46 320d
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: wielkopolskie
Miasto: Piła

Re: E46 320d 136koniczle odpala na zimnym silniku

Postautor: GUMMISS » 03/12/2012, 12:20

Ale świece grzeją dopiero poniżej jakiejś tam temperatury. U mnie się uruchamia od strzału przy okolicy zera jak włączą się świece, a jak się nie włączą to trochę zakręci zanim złapie. A czujnika położenia wałka nima :shock: , ale jest wtrysk sterujący :Yahoo!:
Bo Możemy Więcej...
INPA NCS- mogę pomóc z autem, pisz, dzwoń. Będziemy dłubać :good:
Awatar użytkownika
GUMMISS
Przyjaciel forum
 
Posty: 1314
Rejestracja: 08/09/2010, 17:56
Lokalizacja: Środkowowschodnia cześć Europy, Polska, rejon kujaw i pomorza, okolice Brodnicy a dokładnie Kawki
Udzielone podziękowania: 31
Otrzymane podziękowania: 33
BMW: 320d/524td
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: kujawsko-pomorskie
Miasto: brodnica
Gadu-Gadu: 3231748
Tlen: potrzebny codziennie do życia
VIN: ke68470

Re: [320d m47] Źle odpala na zimnym silniku.

Postautor: Piomi1988 » 03/12/2012, 17:56

Ja miałem podobny problem z autem .Woziłem się po "mechanikach" z pseudo programami do diagnostyki którzy twierdzili ,że wszystko jest ok. W końcu zaprowadziłem BMW do autoryzowanego serwisu i usunęli usterkę. U mnie problemem okazały się świece oraz co mnie zaciekawiło akumulator. Niby wszystko z nim ok ale w momencie rozruchu pod wpływem większego oporu nie dawał rady. Teraz po wymianie -7 i auto po zgaśnięciu kontrolki od świec pali od strzała.
Piomi1988
 
Posty: 50
Rejestracja: 30/07/2011, 9:13
Udzielone podziękowania: 1
Otrzymane podziękowania: 1
BMW: e46 320d
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: wielkopolskie
Miasto: Piła

Re: [320d m47] Źle odpala na zimnym silniku.

Postautor: gajlo » 29/12/2012, 23:59

WItam!
Swiece tutaj wielkiej roli nie ogrywaja. Tak naprawde u nas nie bylo jeszcze wilekiego mrozu. W tym aucie jest cos takiego jak czujnik polozenia walka rozrzadu po ktorym jak jest uwalony to auto ciezko zapala na cieplym silniku. I jest tez wtrysk sterujacy, ktory nawet niesprawny w ogole nie zaburza pracy silnika. I nie sie nie bedzie dzialo jak bedziemy jezdzic z takim wtryskiem. No ale ma to jedna wade, gdyz po podlaczeniu po kompa nie odczytamy jaki mamy aktualny poczatek wtrsyku a jaki jest zadany przez eku. I wtedy nie zobaczymy czy nasza pompa vp44 jest prawidlowo ustawiona.
Pozdrawiam
gajlo
 
Posty: 10
Rejestracja: 18/02/2010, 15:47
Udzielone podziękowania: 0
Otrzymane podziękowania: 0
BMW: E46 320d 136 km
Rok produkcji: 1998
Państwo: Polska
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Dolny Śląsk:)

Re: [320d m47] Źle odpala na zimnym silniku.

Postautor: xlc » 30/12/2012, 13:43

gajlo pisze:W tym aucie jest cos takiego jak czujnik polozenia walka rozrzadu po ktorym jak jest uwalony to auto ciezko zapala na cieplym silniku.

Mozesz przedstawic jakis schemat silnika M47 na ktorym bedzie opisany/widoczny czujnik polozenia walka rozrzadu?Przegladalem zarowno schematy jak i swoj silnik i nic takiego nie znalazlem :unknown: moze zle szukam :pardon:
jest tez wtrysk sterujacy, ktory nawet niesprawny w ogole nie zaburza pracy silnika.

sprostowanie - auto bedzie muliło/słabo wkrecało sie na obroty.
Obrazek
Awatar użytkownika
xlc
Przyjaciel forum
 
Posty: 845
Rejestracja: 03/05/2010, 14:50
Udzielone podziękowania: 0
Otrzymane podziękowania: 39
BMW: e46 320d(M47)
Rok produkcji: 1999
Państwo: Holandia/Polska
Województwo: ---
Miasto: Maassluis/Radzionków
Gadu-Gadu: 9444464

Re: [320d m47] Źle odpala na zimnym silniku.

Postautor: gajlo » 30/12/2012, 20:58

kolego jak nie masz pojecia za co odpowiada wtrysk sterujacy to przynajmniej nie wypisuj bzdur i nie wprowadzaj w blad innych uzytkownikow forum. Jezeli autko muli to proponuje przejsc przez szereg czynnosc odzyskiwania mocy w silniku m47. Nie bedu tutaj wypisywal co trzeba zrobic bo w necie jest sporo lektury.
Pozdrawiam.
gajlo
 
Posty: 10
Rejestracja: 18/02/2010, 15:47
Udzielone podziękowania: 0
Otrzymane podziękowania: 0
BMW: E46 320d 136 km
Rok produkcji: 1998
Państwo: Polska
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Dolny Śląsk:)

Następna

Wróć do Diesel

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Damii92r i 2 gości