Problem z szyberdachem

Regulamin forum
Zanim coś napiszesz, zapoznaj się z krótkim regulaminem działu nadwozie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomeczek2512
Bywalec forum
Posty: 300
Rejestracja: 27/10/2015, 22:34
BMW: E46
Rok produkcji: 2004
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Sosnowiec
VIN: KV76649
Kontakt:

Problem z szyberdachem

Post autor: Tomeczek2512 » 29/01/2016, 13:20

witam. wczoraj przy uchyleniu szyberdachu coś dość glosno przeskoczylo i po tym prawa strona szybki bardziej opada na dol niż zwykle. zauważyłem ze bolec w prowadnicy zatrzymuje się trochę dalej niż ten po lewej przez co bardziej ciągnie szybę w dół.

pewnie jakaś zebatka się rozwalila bo bez powodu by się to nie stało chociaż teraz jak zamykam i otwieram to wszystko działa jak należy poza nierównym ustawieniem na prowadnicy

da rade zmienić ustawienie na tej prowadnicy ?
da się to zrobić od góry przy ściągniętej szybce czy trzeba demontowac podsufitke ?
Obrazek


Awatar użytkownika
piotrek1474
Bywalec forum
Posty: 1736
Rejestracja: 15/08/2013, 20:53
BMW: 318I N42 143KM
Rok produkcji: 2003
Państwo: Polska
Województwo: ---
Miasto: Wrocław PL Stuttgart DE
Kontakt:

Post autor: piotrek1474 » 29/01/2016, 13:43

Żeby dostać się do prowadnic wystarczy zdemontować szybę. Odkręcał po 3 torxy z każdej strony. Zobaczysz je jak odsuniesz rolete. Możliwe że pękła jakaś prowadnica. Tam większość części jest z plastiku.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomeczek2512
Bywalec forum
Posty: 300
Rejestracja: 27/10/2015, 22:34
BMW: E46
Rok produkcji: 2004
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Sosnowiec
VIN: KV76649
Kontakt:

Post autor: Tomeczek2512 » 29/01/2016, 13:51

zaraz wrzuce zdjęcia i filmik. może ktoś z was już miał taki problem. na innych forach nie znalazłem nic podobnego

prawa źle działająca strona:
Obrazek
lewa prawie dobrze działająca: (też jest niżej 1-2mm niż zwykle)
Obrazek
[youtube]MEoChiyPOTY[/youtube]
troche podniosłem tą prawą strone na torxie bo szyba wpadała jeszcze niżej niż na filmiku

za rozbieranie wezme sie dopiero w poniedziałek, żeby w razie czego móc od razu jechać po części i wymienić ale chętnie skorzystam z waszych podpowiedzi jak ktoś wie o co chodzi :)


Problem rozwiązany.

[youtube]6Fk5MLcAowk[/youtube]

okazało się że winowajcą jest brud w prowadnicach śrubowych i dlatego pewnie przeskoczyło na prowadnicach. bez demontażu podsufitki nie da sie ich chyba wymontować i dokładnie wyczyścić dlatego wypsikałem dokładnie smarem wysoko penetrującym, ślizgi smarem silikonowym, przesunąłem prowadnice na odpowiednią pozycje (przy wymontowanym napędzie), złożyłem całość do kupy i działa jak należy :)

zostawić dla potomnych albo do kosza :)
Obrazek


ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość