Prawidłowe działanie hamulca

ODPOWIEDZ
Damianexxx2
Posty: 4
Rejestracja: 18/05/2018, 20:03
BMW: e46
Rok produkcji: 1000
Państwo: Polska
Województwo: mazowieckie
Miasto: Wawa
Kontakt:

Prawidłowe działanie hamulca

Post autor: Damianexxx2 » 18/05/2018, 20:09

Witam wszystkich :) Mam takie pytanie robiąc pełen serwis olejowy mojego bmw wymieniłem również płyn hamulcowy i odpowietrzyłem auto i teraz nie wiem czy tak powinien działać hamulec czy nie.Jeśli samochód jest zgaszony to naciśnięcie na pedał hamulca z 2,3 razy powoduje,że jest twardy jak kamień i nie zapada się.Po odpaleniu auta gdy nacisnę pedał hamulca 2,3 razy robi się twardy,ale wtedy jak przytrzymam mocno nogą na hamulcu to czuć jak powoli cofa się do tyłu.Nie zapada mi się tak jak podczas odpowietrzania do samej podłogi tylko do połowy.Podczas jazdy jest ok tylko trzymając mocno nogą na hamulcu czuć,że idzie powoli w dół do pewnego momentu.Do podłogi nie pójdzie bo nawet bardzo mocno cisnąłem i nie poszedł.Ale od stanu początkowego czyli twardego tak z nie całą połowę w dół pójdzie.Płynu nie ubywa


Damianexxx2
Posty: 4
Rejestracja: 18/05/2018, 20:03
BMW: e46
Rok produkcji: 1000
Państwo: Polska
Województwo: mazowieckie
Miasto: Wawa
Kontakt:

Post autor: Damianexxx2 » 23/05/2018, 12:29

Witam,może ktoś rzucić okiem na filmiki dwa? nagrałem jak zachowuje się pedał po odpaleniu silnika i na zgaszonym silniku

Laczek w akcji :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=qdwskvpQtFw&feature=youtu.be

A tutaj na zgaszonym

https://www.youtube.com/watch?v=YZ8MA5JMZYQ&feature=youtu.be

Mechanik powiedział,że szukam dziury w całym.Hamulce są dobre bo ostre ale nie biorą z góry

Awatar użytkownika
scghost
Bywalec forum
Posty: 4230
Rejestracja: 11/04/2015, 22:18
BMW: 320i
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Krakow
VIN: CF26066
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: scghost » 23/05/2018, 15:05

to normalne zachowanie
Obrazek
Moja zabawka :)
Moje youtuby -> -=klik=-
Okresy wymian i przeglądów -> >klik<

Damianexxx2
Posty: 4
Rejestracja: 18/05/2018, 20:03
BMW: e46
Rok produkcji: 1000
Państwo: Polska
Województwo: mazowieckie
Miasto: Wawa
Kontakt:

Post autor: Damianexxx2 » 23/05/2018, 15:49

NIE Wydaje Ci się,że za głęboko schodzi? oglądałem też Twoje filmiki na YT :good:

Damianexxx2
Posty: 4
Rejestracja: 18/05/2018, 20:03
BMW: e46
Rok produkcji: 1000
Państwo: Polska
Województwo: mazowieckie
Miasto: Wawa
Kontakt:

Post autor: Damianexxx2 » 24/05/2018, 21:06

Pomoże ktoś? odpowietrzałem ponownie hamulce z przednim zaciskach nie było powietrza.W tylnym prawym były dwa bąble i hamulec jest taki sam.Odpowietrzałem też wysprzęglik też 0 poprawy.

Byłem u mechanika i powiedziałem mu,że hamulec podczas odkręcenia odpowietrznika schodzi dotąd co ja na filmie trzymam naciśnięte to mówił nie ma takiej opcji,że dotąd tylko idzie.Tutaj się nie zgodzę bo wymieniając tłoczki zacisków po wykręceniu zacisku deską wcisnąłem pedał hamulca i jakoś mimo,że zacisku nie było nie poszedł do samej ''wykładziny'' tylko do tego momentu co ja trzymam na filmiku..

to wreszcie gdzie ten koniec jest w sensie,że hamulec schodzi do ''dechy'' tutaj gdzie trzymam na filmie? czy jeszcze niżej? bo niżej podczas odpowietrzania nie udało mi się go wcisnąć..

Po prostu podczas jazdy jak jadę to czuć,że ten pedał nie bierze z góry tylko taki miękki się robi,ale po dępnięciu abs zadziała od razu.Odpowietrzałem już chyba z 10razy i to samo.Z pompy nigdzie wycieku nie ma.Płynu nie ubywa.Mechanik mówi,że szukam dziury w calym bo mówi jak byś miał zapowietrzony to by Ci poleciał do dechy.Pytanie gdzie ta decha jest..czy przy wykładzinie na samym dole czy tutaj gdzie trzymam..

PS on ucieka pod noga podczas odpowietrzania..jeżeli silnik jest wyłączony a zapłon uruchomiony to podczas naciskania na pedał hamulca jest on twardy tak,ze trudno się naciska go i po odkręceniu odpowietrznika on schodzi z nogą razem do tego momentu co na filmiku pokazałem.. a potem po odpowietrzaniu już jak nacisnę hamulec to też mi idzie do tego momentu co na filmiku

Zauważyłem jeszcze,że podczas odpowietrzania na włączonym zapłonie jak kolega pompuje a ja odkręcam odpowietrznik to pojawia się na desce rozdzielczej kontrolka od DSC a w module DSC
błąd czujnika bodajże.Dodam gdy nie odpowietrza się samochodu i jezdzi tego błędu nie ma nigdy.Odpowietrzałem auto kiedyś tez ale na wyłaczonym zapłonie to nigdy go nie było


ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ hamulcowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość