[N46] Wypadanie zapłonu przy rozruchu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
damiang
Bywalec forum
Posty: 55
Rejestracja: 16/04/2017, 12:11
BMW: BMW E46 Compact (N46B18A)
Rok produkcji: 2004
Państwo: Polska
Województwo: lubelskie
Miasto: Lublin
VIN: KS61967
Kontakt:

[N46] Wypadanie zapłonu przy rozruchu

Post autor: damiang » 09/06/2018, 13:48

:siema: mam problem z wypadaniem zapłonów i falowaniem obrotów zaraz po odpaleniu. Błędów INPA/ISTA zero. Korekcje na wszystkich cylindrach bliskie 0. Trwa to max 3-4 sekundy. Słychać pyrkanie z silnika, niby nim nie rzuca pomimo tego, że obroty falują. Dzieje się to mniej więcej co drugi zimny odpał. Po tych kilku sekundach normalnie się zachowuje, przyspiesza jak przyspieszał, nie wypadają zapłony, no może na niskich obrotach jak mu daje za dużo miodu potrafi coś wypaść.
Jakieś pomysły? Valvetronic zaczyna wołać o pieniądze?
Świece irydy pół roku mają, cewek nie ruszałem nigdy, bo temat nie jest tani żeby nimi żąglować. Jeżeli cewki to jakiej firmy kupować?

Proszę o jakieś porady, pozdrawiam.


Awatar użytkownika
MARC
Administrator
Posty: 5483
Rejestracja: 12/07/2011, 15:25
BMW: Search
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: KRAKOW
Gadu-Gadu: 4317162
Lokalizacja: K/R/A/K/Ó/W
Kontakt:

Post autor: MARC » 09/06/2018, 20:10

Błędy nie muszą występować.
Ważne są odczyty parametrów live data.
Sprawdź to...

Awatar użytkownika
damiang
Bywalec forum
Posty: 55
Rejestracja: 16/04/2017, 12:11
BMW: BMW E46 Compact (N46B18A)
Rok produkcji: 2004
Państwo: Polska
Województwo: lubelskie
Miasto: Lublin
VIN: KS61967
Kontakt:

Post autor: damiang » 22/07/2018, 23:44

Cewki wymienione jakies 2-3 tygodnie temu na nowe Delphi, chwile było dobrze, a obecnie filmik jak to wygląda:

https://youtu.be/Txb65BgMNJs

Chwile po rozruchu kuluje jakby na 3 gary chodził, kilka sekund i stabilizuje się praca silnika. Błędów zero, parametry teoretycznie w normie. Dodam, że zaczął ostatnio grzechotać Vanos chyba wydechowy, test Vanosa wydechowego w ISTA powoduje, że buja samochodem, grzechocze Vanos i silnik przechodzi tak
jakby w tryb awaryjny, bo po skończonym teście chodzi na przepustnicy oraz występuje błąd DME: Vanos Exhaust


ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości