Kuchnia, czyli co pichcicie ?

Dział poświęcony wszystkim innym tematom
Awatar użytkownika
Jarando
Moderator
Posty: 2164
Rejestracja: 14 lip 15, 18:15
BMW: G31 530d xDrive
Rok produkcji: 2017
Państwo: Irlandia-Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Mallow-Żywiec
Płeć:

#111

Post autor: Jarando »

W IRE takie duże płaty to norma :D

Wysłane z mojego SM-N910C
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę, super brykę,
nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem,
a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do Ciebie uśmiechają...
Narkotykom powiedz NIE!
Miłosz
Specjalista
Posty: 3184
Rejestracja: 30 gru 13, 18:47
BMW: Lexus is 220d
Państwo: Polska
Województwo: pomorskie
Miasto: Gdansk

#112

Post autor: Miłosz »

W cebulandii w sklepie taki nie do dostania raczej , raz widziałem w makro , ale czy to było świeże wątpie ;)
Mój --- > lexus is 220d
adamusiek
Moderator
Posty: 3767
Rejestracja: 6 sty 12, 14:01
BMW: E83
Rok produkcji: 2005
Państwo: Polska
Województwo: mazowieckie
Miasto:

#113

Post autor: adamusiek »

Miłosz kupił lexusa i luxusów mu się zachciewa :lol:
Miłosz
Specjalista
Posty: 3184
Rejestracja: 30 gru 13, 18:47
BMW: Lexus is 220d
Państwo: Polska
Województwo: pomorskie
Miasto: Gdansk

#114

Post autor: Miłosz »

Odgrzewam kotleta, ostatnio udało mi się ulepić pulpeta :D A w międzyczasie się tak zastanawiam , bo tam gdzie czytałem to niby stek się smaży parę minut, u mnie kurde bez 30 minut nie podchodź :D I o co tu chodzi :o Normalnie patelenka , olej, średni gaz żeby nie przypalić. Kiedyś spróbowałem po 5 minutach i surowy taki że nie szło tego jeść :D
Mój --- > lexus is 220d
Awatar użytkownika
wuodek
Bywalec forum
Posty: 727
Rejestracja: 7 mar 15, 15:29
BMW: 320i
Rok produkcji: 2002
Państwo: Polska
Województwo: śląskie
Miasto: Bytom

#115

Post autor: wuodek »

Stejka się nie smaży na oleju tylko na maśle. Cienki plaster robi się faktycznie parę minut a grubszy się zamyka na patelni i dokańcza w piekarniku.
Zapraszam do galerii mojej czerwonej strzały. Klik w obrazek :)
Obrazek
Zapraszam też na fanpage:
https://www.facebook.com/Japan.AiRed/
Miłosz
Specjalista
Posty: 3184
Rejestracja: 30 gru 13, 18:47
BMW: Lexus is 220d
Państwo: Polska
Województwo: pomorskie
Miasto: Gdansk

#116

Post autor: Miłosz »

Olej w sensie oliwa z oliwy :D na której teoretycznie nie powinno się smażyć, ale się nie znam na kuchni :D Kiedyś pamiętam coś podobnego robiłem z jakimś innym mięsem, że najpierw lekko obsmażyłem , a potem w parowar. Wyszło mega :D
Mój --- > lexus is 220d
Awatar użytkownika
piotrek1474
Bywalec forum
Posty: 1731
Rejestracja: 15 sie 13, 20:53
BMW: 318I N42 143KM
Rok produkcji: 2003
Państwo: Polska
Województwo: ---
Miasto: Wrocław PL Stuttgart DE

#117

Post autor: piotrek1474 »

Stek przed wrzuceniem na patelnie powinien poleżeć w tem. pokojowej kilka godzin. Jeżeli wyciągniesz mięso prosto z lodówki i wrzucisz na patelnie to z zewnątrz się usmaży a w środku będzie twardawe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Palec11
Przyjaciel forum
Posty: 1944
Rejestracja: 15 kwie 16, 9:34
BMW: e46
Państwo: Polska
Województwo: lubelskie
Miasto:

#118

Post autor: Palec11 »

hahaha :D Panowie panowie ;) po pierwsze jakie mięso i z jakiej części ?? Jest 6 stopni wysmażenia steka odnośnie tej lodówki według sztuki tak powinno się robić ale nie kilka godzin ... po prostu mieso musi złapać temperaturę że jak zarzyczysz sobie stek blue lub rer żeby nie był zimny w środku :P Steków nie smaży się na czas tylko na dotyk :P w zależności od grmatury i struktury mięsa i jakości :P I odnośnie smażenia steki smażymy najlepiej na suchej patelni z odrobiną oleju lub naprawdę niewielką ilością masła z odpowiednio nagrzaną temperaturą i jak stek jest welldone można dać na niego plaster masła żeby nie był suychy jak podeszfa :P A dlaczego nie smażymy na oliwie bo ma niską temperaturę spalania i jest szkodliwa dla zdrowia (rakotwórcza) masło też łatwo splaić więc trzeba być ostrożnym :P

PS W leclerku macie gotowe obiady za 10 zł w bidronce zresztą też dajcie sobie panowie lepiej spokój z gotowaniem i spożytkujcie ten czas na odpwiadnaiu na moje pytania odnośnie motoryzacji i BMW :) Pozdrawiam :P
Miłosz
Specjalista
Posty: 3184
Rejestracja: 30 gru 13, 18:47
BMW: Lexus is 220d
Państwo: Polska
Województwo: pomorskie
Miasto: Gdansk

#119

Post autor: Miłosz »

Te gotowe obiady to syf ... Ja nie lubie gotowac nie znam sie, ale żreć cos trzeba :/ Muszę kiedyś do Dobrodzieja na tydzien wpaść na szkolenie z geslerowania :D
Mój --- > lexus is 220d
Awatar użytkownika
Dobrodziej_1983
Moderator
Posty: 5048
Rejestracja: 24 mar 14, 16:36
BMW: E39 525i
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: pomorskie
Miasto: Gdansk
VIN: PK82840
Płeć:

#120

Post autor: Dobrodziej_1983 »

:ROFL: :ROFL: :ROFL: Przepraszam, ale :ROFL:
Kolega palec napisał coś mądrego, dlatego dopiszę od siebie. Zadaj konkretne pytanie a odpowiem, z chęcią pomogę. Tyle że muszę znać więcej konkretów i oczekiwań :D Miłosz, coś w tym roku wymyślimy na grilla, myśl przewodnia-poledwica wołowa ;)
Było: 318d+ m47n supertouring.
Jest: Mercedes ML 500
Napisz odpowiedź
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatnia aktywność

Wróć do „Inne / Hyde Park”