Coś pożera prąd z akumulatora.

ODPOWIEDZ
LaRRy_LuRRex
Posty: 3
Rejestracja: 05/06/2018, 15:17
BMW: E46
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: wielkopolskie
Miasto: Poznań
Kontakt:

Coś pożera prąd z akumulatora.

Post autor: LaRRy_LuRRex » 05/06/2018, 15:36

Witam,
Mam pewien, dość poważny problem. Jakieś 2 miesiące temu po roku poruszania się autem zaczął sie problem z akumulatorem.
Całą zime było git, nigdy nawet nie jęknął. Pewnego dnia podchodze do auta, otwieram, wsadzam kluczyk do stacyjki a tam cyk cyk cyk. W związku z tym, że bardzo mi się spieszyło (jak zawsze w takich sytuacjach), odpaliłem od kumpla na kable i ruszyłem w trase. 3 dni było git, pewnego dnia rano znowu to samo. Męczyłem się tak z tydzień czasu, ładowałem wieczorem, rano odpalał, po 8 h postoju na parkingu w pracy już nie. W końcu już w ogole nie przyjmował napięcia. Akumulator miał już kilka lat, więc stwierdziłem, że to jego wina i kupiłem nowy. Mija miesiąc, wszystko super, aż tu nagle wczoraj ( po 2 dniach postoju)znowu cyk cyk cyk. Wkurzyłem się i pojechałem do znajomego elektornika na miernik. Gościu ogarnięty, posprawdzał wszystko. Akumulator ma bardzo dobre napięcie, prawie 13 V, ładowanie działa. No i teraz zaczynaja się schody. Miernik wykrył, że coś pożera prąd. Tylko jest bardzo dziwnie, bo przez chwilę bierze 0,2 ampera, po chwili 1 amper, potem znowu spada do 0,2, potem nagle skacze do 3, a nawet 4 amperów, po czym znow spada do 1 i tak w kółko. Zaczęliśmy po kolei odłączać bezpieczniki - niestety dalej to samo. Odłączyliśmy więc kabel który idzie bezpośrednio z ako do silnika, żeby zacisnąć pętle poszukiwań. Okazało się ze kabel który idzie na silnik nie pobiera pradu. Zostaje więc kabina. Odłączalismy po kolei komputer od LPG, elektrozawór itp. Cały czas bez zmian. Po czym ni z gruszki ni z pietruszki przestało pobierać prąd. Tzn zaczęło być w normie, bo jakieś tam śladowe ilości zawsze pobiera i majster powiedział, że teraz jest dobrze. Poczekaliśmy jeszcze trochę i było ok. Majster nie jest typowo elektronikiem samochodowym, zajmuje się innymi sprzętami więc nie wiedział co może być przyczyną.
Czy ktoś z was moi drodzy miał podobny przypadek? Nie wierzę w to, że rzeczy same się naprawiają i najprawdopodobniej problem powróci i znowu zacznie pożerać prąd. Poprzednie ako pewnie też padło przez to ciągłe rozładowywanie, a że było stare nie to wytrzymało tego.
Z góry dzięki za pomoc.


Awatar użytkownika
scghost
Bywalec forum
Posty: 4604
Rejestracja: 11/04/2015, 22:18
BMW: 320i
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Krakow
VIN: CF26066
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: scghost » 05/06/2018, 16:51

zastanawiam sie, co mozemy Ci napisac... skoro diagnozy przy aucie koncza sie na 'nagle zaczelo dzialac'
to chyba tylko 'zrob to jeszcze raz, element po elemencie'
Obrazek
Moja zabawka :)
Moje youtuby -> -=klik=-
Okresy wymian i przeglądów -> >klik<

Awatar użytkownika
maniek21112
Specjalista
Posty: 3184
Rejestracja: 06/09/2017, 8:18
BMW: 320d touring M47N 210ps/433nm 328ia sedan M52TU28
Rok produkcji: 2003
Państwo: Polska
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Świdnica/Wrocław
Kontakt:

Post autor: maniek21112 » 05/06/2018, 17:09

Nie masz problemu z nawiewem? Często jeż pobiera prąd po zamknięciu auta.
Diagnostyka INPA ISTA NCS PASOFT pomoc w oględzinach Świdnica/Wrocław tel. 782-784-200
Mój czarnuch 328ia

Dawidu87
Bywalec forum
Posty: 105
Rejestracja: 30/07/2017, 20:34
BMW: BMW e46 320i
Rok produkcji: 2003
Państwo: Polska
Województwo: kujawsko-pomorskie
Miasto: Chełmża
Gadu-Gadu: 4832145
Kontakt:

Post autor: Dawidu87 » 05/06/2018, 20:00

masz Tube ? :) ona mojemu szwagrowi pobierała przez noc całą moc :) na rozruch bo sie w tubie ten pierdolnik łądował irozładowywał i znowu to samo i znowu od początku tak całą noc czyli nie odcinało napięcia,

Awatar użytkownika
GUMMISS
Przyjaciel forum
Posty: 3821
Rejestracja: 08/09/2010, 18:56
BMW: 320d/524td
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: kujawsko-pomorskie
Miasto: brodnica
Gadu-Gadu: 3231748
Tlen: potrzebny codziennie do życia
VIN: ke68470
Lokalizacja: Środkowowschodnia cześć Europy, Polska, rejon kujaw i pomorza, okolice Brodnicy a dokładnie Kawki
Kontakt:

Post autor: GUMMISS » 06/06/2018, 6:43

Te skoki poboru to mógł być elektrozawór ogrzewania. Ogólnie e46 przestaje pobierać prąd po pewnym czasie od zamknięcia centralnego, jak wszystkie działające na postoju systemy się wyłącza.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Mój własny Sedan z europy jest na rozbiórkę, pisz jak coś potrzebujesz zanim inni to kupią :good:
Bo Możemy Więcej...
INPA NCS- mogę pomóc z autem, pisz, dzwoń. Będziemy dłubać :good:
Obrazek


LaRRy_LuRRex
Posty: 3
Rejestracja: 05/06/2018, 15:17
BMW: E46
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: wielkopolskie
Miasto: Poznań
Kontakt:

Post autor: LaRRy_LuRRex » 06/06/2018, 8:47

Też się zastanawiałem nad jeżem, bo mój ojciec miał ten sam problem. Wymienił jeża i grało. Tylko zastanawia mnie dlaczego bezpiecznik tego nie wykazał. Dzisiaj rano znowu nie mogłem odpalić, przez noc go wydoiło.
Nie mam tuby.


ODPOWIEDZ

Wróć do „Diagnostyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość