Brak reakcji w pierwszej pozycji stacyjki

Problemy i ich rozwiązania związane z elektroniką i alarmami w Naszych trójkach
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzechu16
Bywalec forum
Posty: 454
Rejestracja: 29/11/2012, 21:37
BMW: E46 318i [m43] 118KM
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Kraków/Czechowice-Dziedzice
Gadu-Gadu: 2450261
Kontakt:

Brak reakcji w pierwszej pozycji stacyjki

Post autor: Grzechu16 » 11/02/2018, 11:42

Witam,

Znalazłem tylko przypadki problemu, kiedy samochód w ogóle nie odpala i nie ma żadnej reakcji na przekręcenie kluczyka. U mnie od kilku dni występuje problem braku reakcji na przekręcenie kluczyka w pierwszą pozycję. Tak samo gasząc samochód i przekręcając kluczyk na pierwszą pozycję gaśnie radio, brak kontrolki akumulatora na desce. Radio włącza się dopiero w pozycji na zapłonie. Czy mogę prosić o poradę co można sprawdzić lub ewentualnie od razu wymienić?

Pozdrawiam


Awatar użytkownika
WKRENTEK77
Przyjaciel forum
Posty: 3143
Rejestracja: 08/04/2012, 0:18
BMW: E46 M43
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: łódzkie
Miasto: ŁÓDŹ
Kontakt:

Post autor: WKRENTEK77 » 11/02/2018, 12:14

Myślę że problem leży w kostce stacyjki .

Awatar użytkownika
Grzechu16
Bywalec forum
Posty: 454
Rejestracja: 29/11/2012, 21:37
BMW: E46 318i [m43] 118KM
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Kraków/Czechowice-Dziedzice
Gadu-Gadu: 2450261
Kontakt:

Post autor: Grzechu16 » 11/02/2018, 13:10

Tak gdzieś widziałem informacje o kostce na zagranicznym forum, ale wolałem się upewnić. Widzę, ze na allegro są zamienniki w granicach już niecałych 50zł, jeżeli ktoś ma doświadczenie z kostkami z allegro to będę wdzięczny za opinie.

Awatar użytkownika
WKRENTEK77
Przyjaciel forum
Posty: 3143
Rejestracja: 08/04/2012, 0:18
BMW: E46 M43
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: łódzkie
Miasto: ŁÓDŹ
Kontakt:

Post autor: WKRENTEK77 » 11/02/2018, 20:46

Sprawdź na realoem numer swojej kostki bo wychodziły z dwoma numerami albo wymontuj u siebie i sprawdź.

Awatar użytkownika
Grzechu16
Bywalec forum
Posty: 454
Rejestracja: 29/11/2012, 21:37
BMW: E46 318i [m43] 118KM
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Kraków/Czechowice-Dziedzice
Gadu-Gadu: 2450261
Kontakt:

Post autor: Grzechu16 » 11/02/2018, 22:20

Dzięki za uwagę, namierzyłem póki co na realoem. Czy to jest raczej pewna przyczyna tego braku prądu w pierwszej pozycji kluczyka? Czy ewentualnie jeszcze coś sprawdzić przed zakupem?


Awatar użytkownika
maniek21112
Bywalec forum
Posty: 2312
Rejestracja: 06/09/2017, 8:18
BMW: 320d touring M47N 210ps/433nm 328ia sedan M52TU28
Rok produkcji: 2003
Państwo: Polska
Województwo: dolnośląskie
Miasto: Świdnica/Wrocław
Kontakt:

Post autor: maniek21112 » 12/02/2018, 3:47

Raczej pewna, ale przed zakupem możesz do niej zajrzeć i przeczyścić styki, popsikać kontaktem.
Diagnostyka INPA ISTA NCS PASOFT pomoc w oględzinach Świdnica/Wrocław tel. 782-784-200
Mój czarnuch 328ia

Awatar użytkownika
Grzechu16
Bywalec forum
Posty: 454
Rejestracja: 29/11/2012, 21:37
BMW: E46 318i [m43] 118KM
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Kraków/Czechowice-Dziedzice
Gadu-Gadu: 2450261
Kontakt:

Post autor: Grzechu16 » 17/02/2018, 19:32

Wymieniłem dzisiaj kostkę i niestety cały czas brak prądu na pierwszej pozycji. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i tam również wszystko ok. Ktoś ma jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
WKRENTEK77
Przyjaciel forum
Posty: 3143
Rejestracja: 08/04/2012, 0:18
BMW: E46 M43
Rok produkcji: 1999
Państwo: Polska
Województwo: łódzkie
Miasto: ŁÓDŹ
Kontakt:

Post autor: WKRENTEK77 » 18/02/2018, 13:05

Ciekawa sprawa nie sądzę żeby nowa kostka była walnięta ale ... Sprawdziłeś przewody które idą do kostki czy czasem któryś się nie wysunął czy co .W kostce przecież nie ma żadnej elektroniki , styki sa mechanicznie sterowane za pomocą krzywki .

Awatar użytkownika
Grzechu16
Bywalec forum
Posty: 454
Rejestracja: 29/11/2012, 21:37
BMW: E46 318i [m43] 118KM
Rok produkcji: 2000
Państwo: Polska
Województwo: małopolskie
Miasto: Kraków/Czechowice-Dziedzice
Gadu-Gadu: 2450261
Kontakt:

Post autor: Grzechu16 » 18/02/2018, 22:54

Problem rozwiązany. W zasadzie to nie wiem za bardzo co mam o tym myśleć... Jadąc do domu przed naprawą kostki zauważyłem dwie kolejne usterki - brak kontrolki długich świateł i nie działający przycisk od komputera. Wpisałem te dwie usterki w google nie licząc, że będzie to w jakiś sposób powiązane i znalazłem rozwiązanie tutaj: http://www.e46fanatics.com/forum/showthread.php?t=522220. A konkretniej:
Just want to update this thread with the solution for anyone browsing or doing a search on the topic.

Fuse # 10 , a 5 amp fuse, is the one responsible for the OBC button on the stalk working, the high beam and foglight indicators.

Fuse 10 was MISSING from my car. I don't know why, but i put the spare in, and everything works perfectly.

So if anyone has these symptoms check fuse #10
Nie wiem jakim cudem nie było tego bezpiecznika, nie wiem jak to wcześniej miało działać, ale po włożeniu tego bezpiecznika działają kontrolki, przycisk od BC i jest prąd w drugiej pozycji.


ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości